Finašu ministrijai (FM) ar grāmatvežiem izdevies panākt kopēju izpratni par nodokļu piemērošanu un uzskaiti tam labumam, ko darba ņēmējs gūst, izmantojot personīgām vajadzībām darba devējam piederošu automašīnu, portālu "Delfi" informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace.

FM un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) speciālisti pirmdien tikās ar nodokļu konsultantiem un grāmatvežiem, kas atzina: iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un valsts sociālas apdrošināšanas obligāto iemaksu ziņā nav nekādu neskaidrību vai pārpratumu.

Tāpat skaidra esot kārtība, kā automašīnas uzturēšanas izdevumi tiek uzskaitīti uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) aprēķināšanas vajadzībām, proti – kā saimnieciskās darbības izdevumi.

Neskaidrības rada pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošana, tādēļ sanāksmes dalībnieki vienojās: FM iekļaus skaidrojošu precizējumu grozījumos MK noteikumos par PVN piemērošanu. Šie noteikumi pašlaik ir izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē un drīzumā tiks virzīti pieņemšanai valdībā.

Sanāksmes dalībnieki atzina, ka dienesta auto izmantošana personīgām vajadzībām ir uzskatāma par pašpatēriņu. Tādēļ noteikumos tiks precizēts, ka gūtā labuma konstantā summa, kas PVN izpratnē ir uzskatāma par pašpatēriņu un apliekama ar PVN, jau iekļauj PVN.

"Piemēram, ja gūtais labums saskaņā ar MK noteikumiem par kārtību, kādā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek labumu, kas gūts, izmantojot darba devēja vieglo pasažieru automobili personīgām vajadzībām, ir 40, 70, 100 vai 150 lati (atkarībā no automašīnas motora tilpuma), tad tas ir ar PVN tai skaitā," skaidro FM pārstāve.

Ja par automobiļa izmantošanu personīgajām vajadzībām PVN piemēro kā pašpatēriņam, tas nenozīmē, ka PVN tiek aprēķināts papildus, bet gan tiek precizēts priekšnodoklis.

Noteikumu grozījumos tiks atrunāts arī, ka nodokļu maksātāji PVN saistībā ar automobiļa izmantošanu personīgām vajadzībām, ja nepieciešams, precizēs jūnija deklarācijā.

Sanāksmē piedalījās Nodokļu konsultantu asociācijas, Grāmatvežu asociācijas, "PriceWaterhouse Coopers" pārstāvji un citi speciālisti, informē Melnace. Nolemts līdzīgas tikšanās turpināt, precizējot pārējos jautājumus, piemēram, par bruto un neto darba algas apmēriem tā saucamā dienesta auto nodokļa kontekstā, pieaicinot arī citas iesaistītās institūcijas, piemēram, Labklājības ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!