Foto: LETA
Finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība") neizslēdz, ka būs jāveic lielāka konsolidācija nākamā gada budžetā, nekā iepriekš pieļautie 100 miljoni.

Pēc viņa vārdiem, katra nākamā nedēļa maina to, kā varētu izskatīties nākamā gada budžeta konsolidācijas apmērs.

"Nākamā gada konsolidācija tikai patiesībā ar katru dienu pieaug, nevis samazinās. Ņemot vērā riskus, kas notiek pasaules ekonomikā, un summu, kādi būs ieguldījumi [lidsabiedrībā "airBaltic"], šeit ir atkal jautājums, kāda būs summa. Ja mēs vienubrīd teicām, ka tā samazinās un virzās tuvāk 100 miljoniem latu, tad, visticamāk, varam gatavoties, ka tā virzās otrā virzienā, tātad – lielāks konsolidācijas apjoms," otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā teica Vilks.

Skaidrāka aina par nepieciešamo konsolidācijas apmēru un tā sastāvdaļām, pēc viņa sacītā, būs mēneša laikā.

"Apmēram pēc sešām nedēļām lemsim par nākamā gada budžeta sagatavošanu, tad būs redzami aprēķini, kā tad mūsu ekonomika attīstījusies, kāds ir potenciāls nākamgad, kādi varētu būt Latvijas valsts ieguldījumi, glābjot nacionālo aviosabiedrību," paskaidroja ministrs.

Viņš atzina, ka Latvijā vairs nodokļus celt nedrīkst, tāpēc konsolidācija būs jāpanāk izdevumu daļā. Tas būšot liels izaicinājumus, kas būs pietiekami smags.

"Es lieliski saprotu, lieliski apzinos, ko nozīmē nacionālā aviokompānija Latvijai. Tas ir bijis viens milzīgs avantūrisks projekts no kompānijas pārvaldītāju puses. Tas bija tipiski "gāzi grīdā", un šeit bremzes vajadzēja uzlikt ātrāk. Mums vispār daudzas lietas vajadzēja bremzēt 2005., 2006. un 2007.gadā. Mēs par vēlu bremzējam. Igaunija mācēja gan gāzēt, gan bremzēt," secināja finanšu ministrs.

Viņš sacīja, ka būs būtiski, kas notiks pasaulē ar ekonomiskajiem procesiem un prognozēm par nākamo gadu septembrī.

"Ļoti ceru, ka gudrie pasaules prāti saliks kopā tādu modeli, ka nebūs tik negatīvs fons, kā patlaban attiecībā uz nākamo gadu. Ir ļoti mainīga situācija pasaulē. Neizslēdzu iespēju, ka atsevišķās jomās varēsim panākt pretim, bet vajadzības arī ir lielas," par budžeta veidošanu teica Vilks.

Nākamā gada budžeta projekts Saeimā ir jāiesniedz līdz 6.decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!