Foto: LETA
Valsts prezidents Valdis Zatlers pozitīvi novērtē to, ka valdība vienojusies par 50 miljonu latu papildu konsolidāciju šī gada valsts budžetā, tomēr iecerēto konsolidācijas pasākumu kvalitāti pagaidām vērtē atturīgi, sakot, ka valdības plāni apstiprināti tikai otrdien, un vispirms par iecerēm jāļauj izteikties ekspertiem.

Prezidents gan atkārtoti norādīja, ka efektīvākas izmaiņas valsts pārvaldē joprojām ir nepieciešamas un "sarkanās līnijas" reformām nedrīkstot novilkt. Viņš norādīja, ka strukturālās reformas, par kuru nepieciešamību teorētiski viss esot skaidrs, ir jāievieš praksē jau šī gada laikā, jo tad vieglāk būs panākt nepieciešamo konsolidāciju nākamā gada budžetā.

Zatlers atgādināja, ka premjers Valdis Dombrovskis (V) personīgi apņēmies sekot līdzi strukturālo reformu ieviešanai. Prezidents arī uzsvēra, ka jau šobrīd, kad "inflācija sāk pacelt galvu", valdībai būtu jāsāk domāt par pretinflācijas pasākumiem, jo valstsvīri nedrīkst aizmirst par Māstrihtas kritērijiem eiro ieviešanai.

Arī Dombrovskis atzina, ka ir ļoti svarīgi slāpēt inflāciju 2012.gadā, tāpēc šogad paredzēto nodokļu pieaugumu nedrīkstētu ieviest nākamgad. Dombrovskis gan uzsvēra, ka Māstrihtas kritēriji inflācijai ir "peldošs skaitlis" – tā nedrīkst būt augstāka par trīs procentpunktiem nekā trīs eirozonas valstīs ar viszemāko inflāciju.

Premjers uzsvēra, ka eiro ieviešanas plānus šobrīd nav paredzēts koriģēt un eiro plānots ieviest 2014.gadā.

Jau ziņots, ka valdība otrdien vienojusies par šī gada budžeta papildu 50 miljonu latu konsolidācijas pasākumiem, par kuriem saņemtas "pozitīvas indikācijas" no starptautiskajiem aizdevējiem, un jau martā Latvijā varētu ierasties aizdevēju misija. Konsolidācija galvenokārt notiks uz nodokļu palielināšanas rēķina, tai skaitā atceļot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi dabasgāzei mājsaimniecībām, bet valsts pārvaldes izdevumu "apcirpšana" arī šoreiz būs mazāka nekā sākotnēji rosināja Finanšu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!