Foto: Publicitātes attēls
Elektroniskais paraksts un platforma, kur parakstīties - tā ir īsā atbildes versija jautājumam par to, kas Tev ir nepieciešams, lai parakstītos elektroniski. Garāka versija - Tev ir jāizvēlas sev ērtākie rīki.

Elektroniskās dokumentu parakstīšanas priekšrocība ir tā, ka uzņēmumi var turpināt darbu pat krīzes apstākļos. Šāda parakstīšanās veida ieviešana tiek uzskatīta par modernu investīciju uzņēmuma nākotnē, ko var izmantot gan uzņēmuma iekšienē, gan sadarbībā ar partneriem. Elektroniskais paraksts noder arī katram no mums kā fiziskai personai, jo varam ātri tiek pie dažādiem pakalpojumiem un parakstīties, kur vien tas ir nepieciešams bez fiziskas klātbūtnes. Taču nereti ir priekšstats, ka elektroniskās parakstīšanās ieviešana ir sarežģīta.

Elektroniskais paraksts jeb e-paraksts

Pirmais, kas tev nepieciešams, lai kādu dokumentu parakstītu attālināti, ir elektroniskais paraksts. Drošam elektroniskajam parakstam ir juridisks spēks - tas ir līdzvērtīgs ar roku rakstītam parakstam. Latvijā e-parakstu vari iegūt trīs dažādos veidos:

Piesakies ID kartei Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē - ID kartē būs iestatīts e-paraksts. Lai to izmantotu, nepieciešams PIN1 kods autentifikācijai un PIN2 kods parakstīšanai – abus kodus var saņemt kopāar pašu ID karti. Šajā gadījumā e-paraksta izmantošanai būs vajadzīgs viedkaršu lasītājs, kuru vari iegādāties elektronikas preču veikalos vai kurš jau varētu būt uzstādīts datora standarta komplektācijā;

Izmanto lietotni eParaksts Mobile - lai to iegūtu un izmantotu elektroniskās parakstīšanās nolūkam, jāaizpilda pieteikuma anketa lietotnes mājaslapā un jāparaksta līgums, kuru uz norādīto adresi nogādā kurjers;

Izmanto Smart-ID - nē, šī lietotne nav paredzēta tikai bankas darījumu veikšanai – ar to ir iespējams arī parakstīt dokumentus, neizejot no mājām! Dokumentu parakstīšanai ir nepieciešams Smart-ID ar kvalificēta elektroniskā paraksta konta līmeni. Šādu Smart-ID var iegūt bankā vai attālināti, kā arī lietotnē uzrādot dokumentu ar biometrisko identifikāciju, piemēram, pasi vai ID karti. Īpašs simbols uz dokumenta norādīs uz to, vai tajā ir iekļauta biometriskās identifikācijas funkcija.

E-parakstīšanās platforma

Lai attālināti parakstītu kādu dokumentu, ar pašu e-parakstu vien nepietiks – ir nepieciešama platforma, kas visām iesaistītajām pusēm nodrošinās iespēju parakstīties virtuāli. Tā var būt jau gatava platforma, piemēram, interneta vietne, kuras izmantošanu var uzsākt nekavējoties, vai arī integrējama platforma, ko iespējams iebūvēt uzņēmumu iekšējās digitālajās sistēmās. Dokumentu parakstīšanai attālināti būs jāveic vien pieprasītās darbības.

Lai veiksmīgi parakstītu dokumentu kādā no gatavajām internetā vietnēm, nepieciešams:

  • Atvērt interneta portālu, kurā parakstīt dokumentu, piemēram, Dokobit.
  • Autentificēties ar kādu no augstāk minētajiem rīkiem, piemēram, eParaksts Mobile vai Smart-ID.
  • Augšupielādēt vietnē dokumentu, kuru nepieciešams parakstīt.
  • Ievadīt pārējo pušu e-pasta adreses – dokuments uzreiz tiks automātiski nosūtīts iesaistītajām pusēm;
  • Parakstīt dokumentu ar savu izvēlēto rīku un apstiprināt parakstu, ievadot PIN kodu.

Izmēģini Dokobit bez maksas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!