Foto: Publicitātes foto
Katrs uzņēmuma īpašnieks savā darbā ir saskāries ar zīmogu jeb spiedogu. Mūsdienu digitālajā laikmetā arī tas ir pieejams elektroniski. Elektroniskais zīmogs jeb e-zīmogs (e-Seal – angļu val.) ir tieši tas pats, kas fizisks zīmogs. Vienīgā atšķirība – tas ir pieejams elektroniskā formātā. Svarīgi atcerēties, ka tas var piederēt tikai juridiskai personai.

Pirms eIDAS regulas stāšanās spēkā juridiskas personas dokumentus varēja parakstīt arī pilnvarota persona. Visbiežāk tas bija uzņēmuma izpilddirektors, un šim mērķim tika izmantots personīgais elektroniskais paraksts. Tagad juridiskas personas dokumentu var zīmogot ar e-zīmogu, kas nepieder nevienai konkrētai personai organizācijā. E-zīmogi tiek izsniegti tikai juridiskām personām un tiek izmantoti, lai pierādītu dokumentu vai datu izcelsmi un integritāti. E-zīmogus joprojām var izmantot kopā ar elektroniskajiem parakstiem, kaut arī tie ir juridiski saistoši arī bez e-parakstiem. Izmantojot e-zīmogu kopā ar personas e-parakstu, tā ir garantija, ka persona, kura ir parakstījusi dokumentu, ir pilnvarota to darīt attiecīgā uzņēmuma vārdā.

Saskaņā ar eIDAS regulu elektroniskajam zīmogam ir tāds pats juridiskais spēks kā parastajam zīmogam – to nevar noliegt, un tas ir jāpieņem kā pierādījums tiesvedībā. Arī e-zīmogus tāpat kā e-parakstus iedala uzlabotajos un kvalificētajos e-zīmogos.

Uzlabotajam e-zīmogam (advanced electronic seal – angļu val.) ir nepieciešami drošības elementi, kas apliecina tā unikālu saikni ar parakstītāju. Šāds e-zīmogs spēj identificēt parakstītāja organizāciju. Tas ir izveidots, izmantojot zīmoga radīšanas datus, un ir saistīts ar datiem tādā veidā, ka jebkuras nākamās datu izmaiņas ir nosakāmas.

Kvalificēts e-zīmogs (qualified electronic seal – angļu val.) ir uzlabots elektroniskais zīmogs, kas nodrošina papildu garantijas līmeni attiecībā uz zīmoga radītāja identitāti, uzlabotu aizsardzību un garantijas līmeni. Kvalificēta e-zīmoga izveidošanai ir nepieciešama īpaša ierīce (kvalificēta zīmoga veidošanas ierīce, QSealCD – angļu val.). Tieši šī iemesla dēļ kvalificēts e-zīmogs ir drošāks. Salīdzinājumam, uzlabotajam e-zīmogam ir nepieciešams tikai kvalificēts sertifikāts, bet zīmoga izveidošanas ierīcei nav jābūt kvalificētai.

Jebkurā gadījumā gan uzlabotais, gan kvalificētais e-zīmogs ir drošs. Abus var izmantot liela apjoma dokumentu automatizētai zīmogošanai. Apkopojot visas e-zīmoga priekšrocības, gribētos uzsvērt, ka e-zīmogi ir:

  • juridiski saistoši – nodrošina atzītu dokumentu izcelsmes un integritātes pierādījumu;
  • efektīvi un taupa laiku – apzīmogot elektroniski ir daudz ātrāk nekā papīra dokumentus apzīmogot ar roku un fizisku zīmogu;
  • droši – maksimāla datu drošība, ko garantē uzticami pakalpojumu sniedzēji.

"Dokobit" portālā ir iespējams iegūt vairāk informācijas par "Dokobit" piedāvātajiem e-zīmoga risinājumiem. Uzzini vairāk šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!