Foto: Publicitātes foto
Viņš tos sargātu. Kāpēc? Lasi tālāk.

Vai vari iedomāties savu dzīvi bez sava iecienītā elektroniskās identitātes (eID) rīka? Vienalga, vai tas ir Smart-ID, eParaksts mobile vai vecā labā eID karte (un Džeims Bonds ciena sevi jau pierādījušas vērtības). Ir diezgan maz informācijas par svarīgāko elektroniskās identitātes daļu - PIN kodiem.

Informācijas ir nepelnīti maz, jo divi pamata PIN kodi ir Tava atslēga uz digitālo pasauli. Sauksim tos par elites aģentiem PIN1 un PIN2. Aģents PIN1 ir tas, kurš Tevi autentificē - nodrošina piekļuvi bankas kontam tiešsaistē un arī pieeju e-pakalpojumiem. Aģentu PIN2 izmanto, lai pabeigtu bankas transakcijas vai parakstītu elektroniskos dokumentus ar e-parakstu.

Turi savus slepenos aģentus tuvumā

Parasti, kad Tu reģistrē jaunu eID karti, Tev ir iespēja vai nu izveidot PIN kodus vai arī tos izsniedz aploksnē. Tev ir jāiegaumē šie kodi un jāiznīcina aploksne kopā ar visu lapu, uz kuras PIN kodi ir uzrakstīti. Nevienam savus PIN kodus neatklāj! Pat ne vistuvākajiem cilvēkiem! Džeimss vienmēr ir teicis: "Nedomā. Vienkārši ļauj tam notikt."

Atceries, ka visas aktivitātes, kurās Tu izmanto PIN kodu, ir juridiski saistošas. Tas nozīmē, ka Tev būs jāuzņemas atbildība par savas rīcības sekām. Ja kādas ballītes laikā iedegas Tava mobilā tālruņa ekrāns un uz tā parādās paziņojums ievadīt informāciju par savu aģentu PIN1 vai aģentu PIN2, bet tobrīd nevienu darbību Tu neiniciē, netraucē savus aģentus un ļauj tiem gulēt tālāk. Iespējams, kāds sajaucis mobilā tālruņa numurus vai arī Tavs numurs ir kļuvis par krāpnieka mērķi. Šajā gadījumā neveikt nekādas darbības ir labākais, ko vari darīt. Kamēr nav ievadīti PIN kodi, Tu un Tava nauda ir drošībā.

Kā pasargāt savu digitālo pasauli?

Ja Tu uzmanies un PIN kodus glabā pie sevis - tas ir lieliski! Tomēr, ja rodas sajūta, ka kāds tos varētu būt uzzinājis, nomaini kodus nekavējoties. Ja tas nav iespējams, zvani sava eID nodrošinātāja klientu servisa tālruņa numuram jebkurā dienā un jebkurā laikā un palūdz apturēt tā darbību digitālajā vidē (tas ir iespējams ar eID karti). Ja Tavs digitālais maks, kas atrodas Tavā telefonā, ir nozagts kopā ar eID karti un PIN kodiem, ir jārīkojas nekavējoties. Tikai tā ir iespējams iebāzt kāju vēl puspavērtās durvīs.

Ja lieto e-pakalpojumus, izmantojot elektronisko identifikāciju, tas nozīmē, ka esi cilvēks, kurš augsti vērtē ātrumu, kvalitāti un pakalpojumu sniedzēju, kurš ir spējīgs ātri reaģēt. Ir tikai viena lieta, kas ir daudz kaitinošāka par to, ka neredzi savu iecienītāko autentifikācijas metodi starp tām, ko nodrošina konkrētais pakalpojumu sniedzējs. Un tas ir tad, kad Tavs eID pakalpojuma sniedzējs nav pieejams. Iedomājies izšķirīgāko brīdi un pēkšņi Tavs eID rīks nav pieejams... Tāpēc nodrošinies ar alternatīvu šādiem gadījumiem un informē eID pakalpojuma sniedzēju, ka rīks nav pieejams kādā konkrētā pakalpojumā.

Rezumējot visu iepriekš minēto:

● izveido PIN kodus, kuros ietvertā ciparu kombinācija ir izvēlēta pēc nejaušības principa. Izvēlies atšķirīgas PIN kodu kombinācijas katram eID rīkam;

● iegaumē no galvas savus PIN kodus;

● ievadi PIN kodus tikai tad, ja droši zini, kurš un kāpēc ir iniciējis autentifikāciju vai parakstīšanos;

● ja ir kaut neliels risks, ka kāds cits varētu zināt Tavu PIN kodu, nomaini to nekavējoties. Ja tas nav iespējams, tad, piemēram, Smart-ID gadījumā izdzēs kontu un izveido jaunu ar jauniem PIN kodiem;

● izmanto vairākus eID rīkus;

● ja Tavu iecienītāko elektroniskās identifikācijas rīku kādā pakalpojumā nav iespējams izmantot, paziņo par to rīka uzturētājam, lai viņam būtu iespēja uzlabot sava pakalpojuma pieejamību.

Novēlam Tev drošu elektroniskās identifikācijas rīku un PIN kodu lietošanu. Atceries padomu no Džeimsa Bonda - sargā un turi savus PIN aģentus tuvumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!