Foto: Shutterstock

"Swedbank" un Eiropas Investīciju fonds (EIF) parakstījuši divus Garantijas līgumus, lai atbalstītu mazos un vidējos uzņēmumus Baltijā. Ar Eiropas Komisijas finansiālo atbalstu, EIF sniegtās garantijas ļaus Swedbank Baltijā piešķirt līdz 162 miljoniem eiro lielu finansējumu, lai atbalstītu mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) konkurētspēju, "Delfi" informēja "Swedbank".

Programmas ļaus piedāvāt aizdevumus un līzinga pakalpojumus MVU Baltijā, tādējādi uzlabojot uzņēmumu piekļuvi finansējumam, atbilstoši definētajiem programmas InvestEU politikas mērķiem.

"EIF garantiju programmas sniegs nozīmīgu palīdzību mazajiem uzņēmējiem, kas savu biznesu sākuši nesen vai šobrīd vēl strādā ar nelielu biznesa apjomu, jo viņiem finansējums ir būtisks atbalsts atspērienam, izaugsmei un ambiciozāku mērķu īstenošanai," saka Swedbank Uzņēmumu pārvaldes vadītājs Jevgenijs Ivanovs.

Viņš uzsver, ka divās iepriekšējās EIF programmās COSME un EaSI laikā no 2016. līdz 2022. gadam Swedbank atbalsts Baltijas maziem un vidējiem uzņēmumiem kopumā sasniedza vairāk nekā 630 miljonu eiro; no tiem nepilns 141 miljons eiro atbalsts tika sniegts tieši Latvijas uzņēmumiem.

InvestEU garantiju instrumenta ietvaros EIF ir parakstījis divus garantijas līgumus ar Swedbank, piedāvājot divas garantiju programmas:

  • 117 miljonu eiro līgumu par aizdevumu garantijām (programma "InvestEU" MVU garantija) un

  • 45 miljonu eiro līgumu par līzinga garantijām (programma "InvestEU" Mikro garantija).

EIF garantiju limits kopumā 162 miljonu eiro apmērā atbrīvos papildu finansējumu 280 miljonu eiro apmērā MVU Baltijas valstīs. Kopumā finansējums būs pieejams bankas aizdevuma vai līzinga pakalpojuma veidā un tiks piešķirts trim Baltijas valstīm. Līdzekļu sadale starp Igauniju, Latviju un Lietuvu tiks veikta, pamatojoties uz klientu vajadzībām, un finansējums būs pieejams trīs gadus vai līdz pilnīgai līdzekļu izmantošanai.

"InvestEU" garantiju instruments uzlabos mazo un vidējo uzņēmumu piekļuvi finansējumam, piedāvājot papildu garantiju no EIF. Swedbank aizdevums pieejams vidējiem uzņēmumiem (mazāk nekā 250 darbinieki, gada bilance nepārsniedz 43 miljonus eiro un/ vai līdz 50 miljoniem eiro gada apgrozījuma) ar maksimālo summu līdz 2 miljoniem eiro; savukārt mikrouzņēmumiem (līdz 9 darbiniekiem un līdz 2 miljonu eiro gada apgrozījumam) maksimālā aizdevuma summa būs attiecīgi līdz 50 tūkstošiem eiro.

Attiecībā uz līzinga pakalpojumiem vidējiem uzņēmumiem maksimālā finansējamā summa būs līdz 500 tūkstošiem eiro; savukārt mikrouzņēmumiem – līdz 50 tūkstošiem eiro.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!