Foto: Publicitātes foto
Dabasgāze līdzās citiem degvielu veidiem pakāpeniski kļūst par Eiropas un arī Baltijas valstu iedzīvotāju mobilitātes neatņemamu sastāvdaļu. Tā ir nu jau gadu desmitos pārbaudīta degviela, kas derēs gan privātajam un komunālajam, gan arī sabiedriskajam transportam. Savas vides ilgtspējas un citu parametru – piemēram, klusākas pārvietošanās dēļ – saspiestās dabasgāzes (CNG) auto varētu sniegt būtisku ieguldījumu Latvijas pilsētu komunālo dienestu darba un iedzīvotāju komforta uzlabošanā.Līdztekus CNG mobilitātes popularizācijai vēl viena no Eiropas Savienības (ES) un arī Baltijas reģiona aktualitātēm ir nodrošināt optimālu degvielas uzpildes staciju tīkla noklājumu, lai "gāzes autobraucējam" nav jāpiemēro savas ikdienas gaitas iespējamai spēkrata uzpildes nepieciešamībai. AS "Gaso" Ekspluatācijas un tehniskais departamenta Tehniskā regulējuma daļas vadītājs Arturs Pencis ir pārliecināts, ka CNG publiskās uzpildes pieejamības palielināšana Latvijā ir ļoti nozīmīga, un tās ienākšana iespējama arī esošajās tradicionālo degvielu uzpildes stacijās.

Cik publiskās CNG degvielas uzpildes stacijas šobrīd darbojas ES un cik – Baltijas valstīs?

Kurās valstīs staciju ir visvairāk?

ES valstīs publisko CNG uzpildes staciju tīkla noklājums ir visai atšķirīgs: sākot no ļoti blīva kā, piemēram, Vācijā un Itālijā, turpinot ar vidēji blīvu kā, piemēram, Ziemeļvalstīs un beidzot ar pašā attīstības ceļa sākumā esošu kā Baltijā.

Pašlaik ES kopumā tiek izmantoti vairāk nekā 2 miljoni ar CNG darbināmu transportlīdzekļu un darbojas aptuveni 3836 CNG degvielas uzpildes stacijas. Lielākais CNG staciju pārklājums ES ir Itālijā un Vācijā, kur pašreiz izvietotas attiecīgi ap 1370 un 836 CNG uzpildes stacijām.

Savukārt trijās Baltijas valstīs CNG uzpildes staciju kopskaits pagaidām ir salīdzinoši neliels – pāri 20 uzpildes staciju, no kurām lielākā daļa – 18, atrodas Igaunijā. Lietuvā pašreiz darbojas sešas CNG uzpildes stacijas, bet Latvijā – trīs. Trešā uzņēmuma "Virši-A" CNG uzpildes stacija tika atvērta šā gada maijā Babītē.

Vai CNG ir iespējams uzpildīt tradicionālajās degvielas uzpildes stacijās?

Daudzviet pasaulē un Eiropā dabasgāzes – gan CNG, gan LNG, uzpildes iespējas tiek nodrošinātas arī citu degvielu uzpildei paredzēto staciju teritorijās. Savukārt Ziemeļvalstīs vienas uzpildes stacijas teritorijā bieži tiek piedāvāta CNG un LNG uzpilde, bet nav pieejama tradicionālā degviela.

Tāpat ES arvien populārākas kļūst vienīgi alternatīvo degvielu uzpildes stacijas, kur uzpildei pieejama CNG un LNG, kā arī ātrā elektroauto uzlāde.

Latvijā visas trīs publiskās CNG uzpildes stacijas izvietotas "Virši-A" degvielas uzpildes staciju teritorijās, kur iespējams iegādāties arī tradicionālos degvielas veidus.

Kādas ir CNG transportlīdzekļu izmantošanas priekšrocības komunālo dienestu darbā?

Komunālo dienestu darbā ar CNG darbināmi auto var būt noderīgi gan tāpēc, ka tiem ir mazākas siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisijas nekā tradicionālo degvielu auto un līdz ar to pilsētās tiek mazināts gaisa piesārņojuma līmenis, gan arī tāpēc, ka ekspluatācijā CNG auto ir klusāki. Un klusuma faktors komunālo dienestu auto ikdienas darbā ir visai nozīmīgs.

Piemēram, ar CNG darbināmas atkritumu izvedamās mašīnas un veikalu piegādes auto var tikt izmantoti agrāk no rīta, netraucējot iedzīvotāju nakts vai agra rīta mieru. Salīdzinot ar dīzeļdegvielas auto, CNG auto radītais trokšņa fons ir par apmēram 50% zemāks.

Svarīgi ir atgādināt, ka CNG automašīnas ir pieejamas dažādam pielietojumam un mērķiem. Mazjaudas automašīna uzkopšanas servisam, transportieri amatniekiem, smagās kravas mašīnas loģistikas uzņēmumiem, pasažieru auto taksometra pakalpojumiem, bet autobusi – sabiedriskajam transportam.

AS "Gaso" piedāvā bezmaksas speciālistu konsultācijas par dabasgāzes sadales tīklu pieejamību un iespēju pieslēgt CNG uzpildes iekārtas, kā arī palīdzēt izvēlēties atbilstošu CNG uzpildes stacijas tehnisko aprīkojumu. Turklāt sertificēti speciālisti var veikt uzpildes staciju uzturēšanas un apkopes darbus.

Vai Eiropā CNG izmantošana sabiedriskajā transportā un komunālajā sektorā ir populāra?

Transporta sektora vides ilgtspējas un izmaksu efektivitātes problēmas daudzās valstīs jau sen mudinājušas gan privātos uzņēmumus, gan sabiedrisko pakalpojumu sniedzējus domāt par savu autoparku kaitīgos izmešu samazināšanas iespējām. Veicot izvēli, ļoti būtiska ir arī ieguldīto līdzekļu ekonomija.

Ar CNG darbināmiem auto ir iespējams samazināt gan izmešus, gan izmaksas. CNG ir universāla auto degviela, kuru var izmantot visa veida transportlīdzekļos – sākot no mazlitrāžas vieglajiem auto un beidzot smago autotransportu un autobusiem.

Eiropā CNG izmantošana sabiedriskajā transportā un komunālajā sektorā ir tikpat populāra kā individuālajā autotransportā, ja ne vēl populārāka. Daudzās valstīs, piemēram, Zviedrijā un Itālijā un pat tepat kaimiņos – Igaunijā, ar CNG darbināmi autobusi aizvadīto desmit, piecpadsmit gadu laikā kļuvuši par vienu no dīzeļdegvielas autobusu galvenajām alternatīvām. Turklāt šie autobusi netiek izmantoti tikai pilsētu sabiedriskajā transportā – tie veic arī starppilsētu pārvadājumus.

Mūsu valstī pirmā pašvaldība, kas izmaksu samazinājuma un vides ilgtspējas nodrošinājumam izvēlējusies CNG autobusus, ir Jēkabpils, un tās piemēram tuvākajā laikā varētu sekot arī citi.

Ko nedrīkst aizmirst, izmantojot CNG auto?

Pirmkārt un galvenokārt, izmantojot CNG un arī citu degvielu auto, jāņem vērā to, ka pret konkrēta degvielas veida transportlīdzekļa ekspluatācijas drošības nosacījumiem jāattiecas atbildīgi!

CNG auto vadītājam jāatceras, ka savas un apkārtējo drošības labad ir:

  • Jāievēro rekomendācijas attiecībā uz transportlīdzekļa tehnisko apkopi un remontu. Nebūtu ieteicams pašam censties novērst radušos tehniskos bojājumus, bet uzticēt šo uzdevumu speciālistam, kas pārzina CNG auto uzbūvi un drošu remontu veikšanas nosacījumus profesionālā līmenī.
  • Jānodrošina regulāra CNG iekārtu tehniskā stāvokļa apsekošana.

Interesanti!

  • Šobrīd pa ASV ceļiem pārvietojas vairāk nekā 175 000 ar dabasgāzi darbināmu transporta līdzekļu, liela daļa no kuriem tiek izmantota komunālo dienestu un sabiedriskā transporta (starppilsētu pārvadājumu) sektorā.
  • Iezīmīgi, ka šajā valstī arvien biežāk un plašāk CNG automašīnas ienāk arī lidostu apkalpošanā: ar CNG tiek darbināti skrejceļu tīrītāji, bagāžas vedēji, pārtikas piegādes furgoni, lidostas apsardzes auto un autobusi, kas kursē lidostas teritorijā. Piemēram, ASV piektajā noslogotākajā lidostā – Denveras starptautiskajā lidostā, kas ik gadu apkalpo ap 60–65 miljonus pasažieru, 16% no visiem lidostas transporta līdzekļiem darbojas ar CNG, un ar katru gadu to skaits pieaug.
  • Tāpat ASV darbojas ap 1600 CNG un 140 LNG publiskās degvielas uzpildes staciju, kā arī liels skaits CNG uzpildes punktu, kas pieejami slēgtās (uzņēmumu) teritorijās un lietošanai mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!