Foto: Publicitātes foto
Būvniecībai un īpašuma labiekārtošanai vasara ir pats "karstākais" laiks – un "karsts" tas ir arī AS "Gaso" sadales gāzes vadu sistēmas tehniskās uzraudzības dienestam un avārijas dienestam.

Diemžēl gadu no gada nesaskaņotu būvdarbu un rakšanas darbu veikšana ir viens no izplatītākajiem pārkāpumiem, ko attiecībā uz dabasgāzes piegādes infrastruktūru veic iedzīvotāji. Aizvadīto piecu gadu gaitā šādu pārkāpumu skaits gadā saglabājies praktiski nemainīgs. Ļoti bieži nesaskaņotu darbu rezultātā tiek bojāti gāzes vadi, kas šķērso gan vēsturiskus privātīpašumus, gan arī teritorijas, kurās tiek attīstīti jauni projekti, norit vērienīgi būvniecības darbi vai arī šķietami vienkārši teritoriju labiekārtošanas darbi.

Kā stāsta AS "Gaso" Rīgas iecirkņa vadītājs Ainārs Selickis, pagājušajā gadā avārijas dienestā saņemti 37 izsaukumi uz objektiem visā Latvijā un 15 Rīgas iecirknī, kuros neuzmanības vai nesaskaņotu rakšanas darbu dēļ bojāti gāzesvadi vai gāzes regulēšanas iekārtas. Savukārt 2020. gada vasaras sezonas pirmais mēnesis nācis ar attiecīgi 10 un 5 avārijas dienesta izsaukumiem Latvijā un Rīgas iecirknī.

Lai nebūtu pārsteigumi – darbi jāsaskaņo

Lai veiktu būvdarbus vai teritorijas labiekārtošanu bez nepatīkamiem pārsteigumiem dabasgāzes infrastruktūras bojājuma veidā, pirms darbu uzsākšanas īpašniekam vai viņa pilnvarotajai personai jāvēršas AS "Gaso" un jānoslēdz vienošanās par zemes darbu izpildes noteikumiem gāzesvadu aizsargjoslā. To var izdarīt ne tikai savā reģionālajā GASO iecirknī, bet arī elektroniski.

Klātienē, ja būvdarbu veicējs ir korekti sagatavojis un iesniedzis visus nepieciešamos dokumentus, sākot ar pieprasījumu zemes darbu veikšanai, vienošanās tiek noformēta uzreiz. Savukārt, vēršoties GASO elektroniski, process var aizņemt apmēram divas dienas. Galvenais iemesls, kāpēc var ieilgt vienošanās pieteikuma izskatīšana – nekorekti sastādīti un iesūtīti dokumenti.

Lai saņemtu izsmeļošu informāciju par nepieciešamajiem dokumentiem un to noformēšanas kārtību, aicinām vērsties GASO kontaktu centrā. Tāpat jāatgādina, ka kopš Covid-19 pandēmijas ārkārtas situācijas izsludināšanas Latvijā līdz pat šim brīdim, klātienē klientu apkalpošana GASO nenotiek: visi pieprasījumi tiek saņemti un apstrādāti tikai elektroniski.

Selickis uzsver: "Šis pakalpojums ir bez maksas, līdz ar to darbu saskaņošana ar GASO nekādā veidā nesadārdzinās iecerētā projekta tāmi un neaizkavēs darbu norisi. Tieši pretēji objekta īpašniekam būs drošības sajūta, ka projekts ir realizēts atbilstoši tiesiskajam regulējumam un drošības normām, jo drošība, pirmkārt, ir svarīga viņam pašam un viņa tuvākajiem. Ne tikai materiālā, bet arī veselības un dzīvības apdraudējuma ziņā, jo dabasgāze, tāpat kā elektroenerģija un citi enerģijas resursi, nav bīstama tikai tad, ja to lieto godprātīgi un atbildīgi. Arī atzinumu par veiktajiem darbiem pēc to pabeigšanas būvdarbu veicējs saņems no GASO nekavējoties, ja darbi uzraudzīti un izpildīti saskaņā ar Vienošanās noteikumiem."

Ik gadu AS "Gaso" Rīgas iecirknī tiek izsniegti vidēji 1250 saskaņojumi citu komunikāciju izbūves, būvniecības un teritorijas labiekārtošanas darbiem.

Ne tikai rakšana, bet arī labiekārtošana

Kaut gan dažādu spiedienu gāzesvadi bieži šķērso privātus zemes īpašumus, visiem tiem saskaņā ar Aizsargjoslu likuma prasībām ir noteiktas ekspluatācijas aizsargjoslas, lai nodrošinātu gāzesvadu drošību un pieejamību. Šajās joslās nekāda aktīva darbība (terašu, kapitālu žogu ar iebetonētiem stabu pamatiem, ēku piebūvju un pat vieglu, slēgtu konstrukciju un paviljonu būvniecība vai ierīkošana, teritorijas norobežošana vai aizkraušana utt.) nav atļauta, pirms nav noslēgta vienošanās par zemes darbu izpildes noteikumiem gāzesvadu aizsargjoslā.

Arī lielus kokus un košumkrūmus aizsargjoslā stādīt nedrīkst, un, ja šādi stādījumi GASO gāzesvadu apsekošanas rezultātā tiks konstatēti, no tiem nāksies atbrīvoties. Kaut arī sadales sistēmas gāzesvadi atrodas salīdzinoši lielā, aptuveni viena metra dziļumā, bieži tas nav šķērslis lielu koku un krūmu sakņu sasniedzamībai. Tā rezultātā ilgākā laika periodā var izveidoties potenciāli bīstami gāzesvada izolācijas vai paša gāzesvada bojājumi. Arī nepieciešama remonta gadījumā lieli koki vai krūmi traucēs GASO darbiniekiem operatīvi un droši veikt gāzesvada remontu. Šādas gāzesvadu izolācijas bojājumu vietas katru gadu tiek atklātas, veicot gāzesvadu tehnisko uzraudzību.

Ik gadu Rīgas iecirknī brīdinājumus attīrīt gāzes vadu trases vai aizsargjoslas saņem apmēram 160 nekustamo īpašumu īpašnieki, un lielākā daļa to izdara prasītajā laikā un apjomā.

GASO aicina saskaņot arī tādus īpašuma labiekārtošanas darbus kā pagalmu un piebraucamo ceļu bruģēšana un asfaltēšana, lai īpašnieks pārliecinātos par zem tā esošā gāzes vada tehnisko stāvokli un gāzes vada tīkla ierīču izvietojuma atbilstību un būtu drošs, ka tuvāko gadu laikā nenāksies demontēt segumu, lai veiktu labošanas darbus.

Gāzes vadu tehniskā uzraudzība atbilstoši valsts standartiem un atkarībā no spiediena tiek veikta divas vai trīs reizes gadā, tādējādi konstatējot ne tikai noplūdes sadales sistēmās un tās ierīču nepieciešamās remonta vietas, bet arī nelikumīgas būvniecības vai citus darbus gāzesvada aizsargjoslā, par kuriem gadījumā, ja īpašnieks uz izteiktajiem brīdinājumiem nereaģē, tiek ziņots attiecīgās pašvaldības vai pilsētas būvvaldei. Rezultātā uzbūvētais objekts vai esošais gāzesvads ir jāpārvieto, un šādu darbu izmaksas visbiežāk gulstas uz zemes īpašnieka pleciem.

Bez soda naudas, bet ar rēķinu par nodarītajiem bojājumiem

GASO soda naudas nesaskaņotu būvdarbu vai rakšanas darbu veicējiem neuzliek un attiecīgi arī neiekasē, tomēr, ja šādu darbu rezultātā gāzesvads ticis skarts vai būtiski bojāts, par tā labošanu nāksies samaksāt. Darbu izmaksu summa tiek aprēķināta katram gadījumam atsevišķi atkarībā no fiksētā nodarījuma smaguma un var svārstīties no dažiem simtiem līdz vairākiem tūkstošiem eiro.

Ja gāzesvada bojājums bijis apjomīgs un tā novēršanā nācies ieguldīt būtiskus materiālos un laika resursus, tad izmaksas var pārsniegt 1000 eiro. Te, kā norāda Selickis, jāatgādina, ka gāzesvada bojājums vai pārrāvums var būt ne tikai lokāla problēma – ar to var būt saistīts dabasgāzes padeves pārtraukums vairākiem desmitiem un pat simtiem gāzes lietotāju, kas ir uzskatāmas par tiešām pretlikumīgā nodarījuma sekām.

Tāpēc, lai nesabojātu vasaras patīkamos iespaidus un prieku par iecerēto īpašuma paplašināšanu vai labiekārtošanu, jāatceras, ka darbu saskaņošana ir daudz vienkāršāka, lētāka un, pats galvenais, drošāka alternatīva potenciāli bīstamai un dārgi izmaksājošai pašdarbībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!