Foto: Publicitātes foto

Komunikācija ar kolēģiem nekad nav bijusi tik vienkārša un ērta, jo atvērtā tipa biroji kļūst par populārāko telpu izvietojuma risinājumu darba vietās, taču šāda tipa birojos novērota nopietna problēma – trokšņa izplatība. Tādēļ Lietuvā tika veikts pilotpētījums*, kas parādīja, ka troksnis darbā var ietekmēt spēju fokusēties, produktivitāti un pat stresa līmeni. Eksperimenta dalībniekiem tika mērītas sirdsdarbības izmaiņas strādājot ar un bez "Huawei FreeBuds Pro" trokšņu slāpēšanas austiņām. Divu dienu laikā eksperiments uzrādīja, ka 4 no 6 pētījuma dalībnieki bija ievērojami produktīvāki klusākā vidē.

"Eksperimentā piedalījās sešu dažādu profesiju pārstāvji vecumā no 25 līdz 35 gadiem – trīs vīrieši un trīs sievietes. Divas dienas dalībnieku labsajūta tika uzraudzīta strādājot ierastajā atvērtā tipa birojā. Šajā nelielajā eksperimentā mēs centāmies identificēt, vai trokšņi darba vidē var ietekmēt darbinieku labsajūtu," stāsta KOG Mārketinga un komunikācijas zinātņu institūta vadītāja dr. Eleonora Šeimiene, kura vadīja eksperimenta gaitu.

Galvenais rādītājs ir sirdsdarbība

Eksperimenta laikā tika analizēta dalībnieku sirdsdarbība. Kā norāda dr. Eleonora Šeimiene, tieši sirdsdarbības ātruma samazināšanās ir indikators labākai koncentrēšanās spējai darbam un veicamajiem uzdevumiem. Tādēļ varam secināt, ka dalībnieki ar zemāku sirdsdarbības ātrumu spēja labāk izpildīt uzdevumus.

"Pilotpētījums apstiprināja, ka troksnis darba vidē mūs ietekmē. Diviem no sešiem dalībniekiem bija ievērojamas izmaiņas labsajūtā - strādājot ar austiņām, sirdsdarbības ātrums ievērojami samazinājās. Vēl divi dalībnieki novēroja uzlabojumus labsajūtā, taču tās nebija tik būtiskas kā pirmajai grupai. Visbeidzot, atlikušos dalībniekus troksņa slāpēšana neietekmēja. Varam secināt, ka troksnis dažus cilvēkus ietekmē maz, savukārt citiem tas ievērojami traucē un pat ietekmē spēju koncentrēties un produktivitāti," dr. Eleonora Šeimiene paskaidro eksperimenta rezultātus.

Ir svarīgi saprast un paturēt prātā, ka katra darbinieka labsajūtu var ietekmēt vairāki faktori – uzticētie darba uzdevumi, personiskās attiecības, dažādas ikdienas situācijas un apkārtējās vides apstākļi. Lai precīzāk noteiktu darbinieku labsajūtu ikdienas darba vidē, eksperimenta dalībnieki aizpildīja anketu, kas atspoguļoja viņu labsajūtu noteiktajā pētījuma dienā.

Trokšņa kaitējums veselībai

Biohakinga un performances treneris Kaspars Vendelis skaidro, ka galvenā problēma strādājot atvērtā tipa birojā ir augsta trokšņa izplatība. Pētījumi rāda, ka atvērtā tipa biroji darbiniekiem bieži rada stresu, neapmierinātību, produktivitātes un uzmanības zudumu. Pēc eksperta domām, ilgstošs un pārmērīgs troksnis var izraisīt stresu un pat izdegšanu. Pētījumi rāda, ka mūsu smadzeņu spēja domāt un dziļi koncentrēties ir ierobežota. Lai koncentrētos, ir jāapgūst, kā apzināti izslēgt traucējošos faktorus, no kuriem lielākā daļa tiek uztverti ar redzi vai dzirdi.

"Tieši apkārtējie apstākļi bieži vien traucē cilvēkiem sasniegt savu pilno potenciālu, kā piemēram, gaisa kvalitāte, ko ar savām maņām, ne vienmēr spējam novērtēt. Taču apkārtējās vides faktors, ar ko mēs visbiežāk saskaramies, ir troksnis. Galvenā problēma ir tā, ka ārējie trokšņi liek mūsu autonomajai nervu sistēmai būt nelielā, bet pastāvīgā spriedzē, jo tā uzskata, ka apkārt ir kāds potenciāls drauds. Tas īpaši attiecas uz mirkļiem, kad dzirdama kāda skaļāka balss, telefona zvans, fonā noritoša videokonference - tas var radīt trauksmi. Ja visu dienu strādājam trokšņainā vidē, pakļaujam sevi nemitīgam stresam visas dienas garumā, pat ja to cenšamies ignorēt," skaidro Kaspars Vendelis.

Kādi ir iespējamie risinājumi?

Lai novērstu skaļus traucēkļus atvērtā tipa birojos, eksperts vispirms iesaka domāt par organizatoriskiem trokšņu mazināšanas pasākumiem.

"Veidojot vai pārveidojot korporatīvo telpu, vadītājiem būtu jādomā par biroja plānojumu, skaņas izolācijas sistēmām vai absorbējošu pārklājumu. Tāpat no trokšņa var palīdzēt izvairīties speciāli ieviesti biroja "higiēnas" noteikumi - izmantot atsevišķas telpas telefona zvaniem un videokonferencēm, netraucējot citiem, kā arī ieviest visiem pieejamu kalendāra grafiku. Ja šīs elementārās pieklājības normas nav iespējams ievērot, tad, iespējams, jāapsver individuāli skaņas slāpēšanas rīki, piemēram, skaņu slāpējošas austiņas," skaidro eksperts.

Hibrīda trokšņu slāpēšanas tehnoloģija


Izmantojot skaņu uztverošus mikrofonus, mākslīgais intelekts uztver trokšņus un ģenerē precīzus pretskaņas signālus, lai nomāktu apkārtējās skaņas. Izmantojot šo aktīvo un dinamisko trokšņu slāpēšanas tehnoloģiju, tika izgatavotas arī jaunās "Huawei FreeBuds Pro" austiņas, kas tika pielietotas eksperimentā. Šīs austiņas spēj slāpēt skaņu līdz pat 40 decibeliem, tādēļ pat ļoti trokšņainā vidē, tās ļauj fokusēties uz darbu, mierīgi klausīties mūziku vai skatīties video.

"Jāņem vērā, ka ikviens no mums individuāli pielāgojas dažādiem apkārtējās vides traucēkļiem un tieši tādēļ šīm austiņām ir nevis viens, bet trīs dažādi trokšņu slāpēšanas režīmi. Atkarībā no tā, kur lietotājs atrodas – restorānā, lidostā, birojā vai kur citur, austiņas skenē apkārtējās skaņas un ierosina pielāgot atbilstošo skaņas slāpēšanas režīmu. Šādas austiņas noteikti ir mūsdienīgs un vieds instruments, kā kontrolēt savu labsajūtu un produktivitāti pat izteikti trokšņainā vidē," skaidro Aleksandrs Jekimovs, "Huawei" produktu apmācību vadītājs Latvijā.

"Huawei FreeBuds Pro" austiņām ir arī neparasti ilgs darbības laiks un efektīva uzlādes sistēma. Ar ieslēgtu trokšņa slāpēšanas režīmu iespējams klausīties mūziku līdz pat 4,5 stundām ar vienu uzlādi un līdz 20 stundām ar uzlādes turētāju. Starp citu, šīs austiņas var uzlādēt ne tikai tradicionālā veidā, bet arī viedi – ar apgrieztās uzlādes funkciju austiņu uzlādes korpusu var uzlādēt, izmantojot viedtālruni vai planšetdatoru.

*Par pētījumu:
Pētījums norisinājās šogad, laikā no 15. līdz 23. oktobrim, to īstenoja Lietuvas KOG Mārketinga un komunikācijas zinātņu institūts sadarbībā ar tehnoloģiju uzņēmumu "Huawei".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!