Foto: Publicitātes foto
Šobrīd epidemioloģiskā situācija vēl vairāk piespiedusi domāt un plānot savu pārvietošanos pilsētā, daudziem izvēloties pašiem vadīt auto. Tomēr, lai arī cik ikdienišķa būtu nokļūšana no punkta A uz punktu B, tas bieži prasa daudz par daudz nervu! Kā saglabāt veselo saprātu un nokļūt mērķī ātri, droši un ērti?

Iejūties citu lomā

Saprotam, cik bieži stresu uzdzen neparedzamas un bīstamas situācijas, kuras izraisa citu nevērība vai savstarpēja nesaprašanās. Diemžēl to nav iespējams pilnībā novērst, tāpēc labākais risinājums veselā saprāta saglabāšanai ir mainīt paša attieksmi.

Ideāli, ja ikdienā vari variēt ar pārvietošanās veidu un ne tikai idejiski, bet arī burtiski iekāpt citu kurpēs, atceroties, kāda ir pārvietošanās pa pilsētu kājāmgājēju un riteņbraucēju acīm. Ja ne – vismaz ievelc dziļu elpu un piedod grēciniekiem!

Kombinē transportlīdzekļus

Pamazām Latvijā popularitāti gūst Rietumeiropas prakse – auto izmantot ceļa daļējai mērošanai, tālāk plānojot braucienu ar vilcienu, skrejriteni vai citādi. Infrastruktūra tiek pamazām attīstīta, lai to būtu ērti īstenot arī Rīgā. Tā vietā, lai maksimāli lielu ceļa daļu veiktu ar auto, tērējoties autostāvvietai, mēro ceļu ar auto tikai līdz pirmajam ērtajam alternatīvajam transportlīdzeklim. Sākumā ceļš var šķist garāks, taču bieži vien tiek ietaupīts laiks, ko citādi pavadītu sastrēgumā, gaidot pie vilciena pārbrauktuves vai meklējot autostāvvietu. Un, protams, tiek pietaupīti nervi!

Ieplāno braucienus citā laikā

Nav noslēpums, ka, lai izvairītos no sastrēgumiem un mūžīgā stresa par kavēšanu, jāizbrauc krietni agrāk. Beigās to dara visi, un sastrēgumi ar nedaudz mazāku intensitāti izstiepjas garākā periodā. Šobrīd sastrēgumu problēma ir krietni mazāka, taču darba laiki kļūst elastīgāki un tāpēc ideāls variants ir paeksmperimentēt ar braukšanas laikiem, ja tomēr kur jādodas, piemēram, doties uz darbu pulksten 10.00 un atgriezties mājās pēcpusdienā vai tieši vēlāk vakarā. Ja darba devējs sniedz iespēju pašam plānot savu laiku, pārskati savus paradumus un izmēģini neierastus risinājumus, lai, atgriežoties darba ritmam ierastajās sliedēs, vairs nebūtu jāatgriežas sastrēgumos.

Izmanto koplietošanas auto

Jaunu skatu un papildu ērtību var sniegt arī car sharing pakalpojumi jeb koplietošanas mašīnu izmantošana. Nav jāraizējas par auto novietošanu – parkings būs apmaksāts! Arī par degvielu norēķini notiek par koplietošanas auto uzņēmuma līdzekļiem, turklāt gandrīz vienmēr bāka jau būs pilna. Arvien vairāk autobraucēji arī atvadās paši no sava auto un ietaupa auto uzturēšanas izdevumus, toties izmantojot koplietošanas auto tieši tad, kad vajadzīgs. Iespējams ne tikai pārvietoties Rīgas pilsētas teritorijā, bet arī doties tālākos izbraucienos. Pandēmijas laikā šis ir izcils risinājums, turklāt drošs – auto tiek regulāri dezinficēti un tīrīšanas līdzekļus atradīsi arī katrā mašīnā.

Ja vēl neesi uz "tu" ar šo servisu, Citybee piedāvā 5 eiro atlaidi pirmajam braucienam – sanāk ārkārtīgi izdevīgs izmēģinājums! Visiem nākamajiem braucieniem cena par kilometru būs skaidra un caurspīdīga, varēsi aizmirst par takšu dinamisko tarifu – vienkārši ņem un brauc!

Izmanto braukšanas laiku lietderīgi

Radio rīta raidījumi jūtami uzlabo omu, taču lielāku gandarījumu sagādās iespēja braukšanas laikā pilnveidot sevi. Izvēlies podkāstu vai audiogrāmatu par sev interesējošu tēmu un pārliecinies, ka uzlabojas ne tikai garastāvoklis, bet arī pašapziņa! Ja esi no tiem, kam grūti koncentrēties pie auto stūres, izmēģini meditāciju un elpošanas risinājumus, kas palīdzēs atslābināt prātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!