Attālinātajā Baltijas valstu "MiniBoss" bērnu uzņēmējdarbības čempionātā Latvijas komanda "Small paw boss" ieguva 2. vietu inovatīvo projektu kategorijā. Jaunie uzņēmēji nāca klajā ar ideju, kas varētu ne vien padarīt garšīgāku, bet arī uzlabot visu Baltijas valstu suņu dzīvi.

Bērnu biznesa idejas komisiju ne tikai priecēja, bet arī aizkustināja

Baltijas valstu čempionātā uzvarētāji tika izvēlēti divās kategorijās: pirmā bija inovatīvie projekti, bet otrā – sociāli atbildīgie projekti.

Inovatīvo projektu kategorijā sacentās pat 12 komandas, tāpēc tika apbalvoti labākie jaunie projekti un projektu turpinājumi. Par labāko projektu tika atzīta lietuviešu izveidota lietotne "Smart write", kas paredzēta burtnīcu digitalizēšanai, tādējādi novēršot ne tikai piesārņojumu, bet arī padarot vieglākas bērnu mugursomas un skolotāju darbu.

Otrajā vietā ierindojās komanda no Latvijas. Trīs jauno uzņēmēju komanda ieteica pievērst uzmanību saviem mājdzīvniekiem un veltīt viņiem lielāku mīlestību. Viens veids, kā to izdarīt – pasniegt viņiem dāvanas. Bērni izveidoja dāvanu paketi, kurā ietilpst ne tikai jautri un veselīgi našķi, novatoriska pārtika, bet arī suņa dzimšanas dienas torte.

"Mēs mudinām saimniekus svinēt mājdzīvnieku dzimšanas dienas. Šādas dāvanas var pasniegt arī suņiem, kas dzīvo patversmēs. Tas viņus patiešām iepriecinātu un mudinātu vairāk cilvēku adoptēt mājdzīvniekus no patversmēm," sacīja viena no projekta autorēm Ketija.

Tika apbalvota vēl viena komanda no Rīgas "Miniboss" skolas, kura piedāvāja gudru risinājumu, lai pasargātu bērnus no nepiemērotām datorspēlēm. Pēc idejas autoru domām "Clever life clicks" ir programma, kas ļauj vecākiem iepazīties ar spēles priekšrocībām un koncepciju, kā arī bloķēt bērniem nederīgas spēles. Tādā veidā bērniem būtu piekļuve tikai spēlēm, kas dod labumu un attīsta viņu personību.

Par labāko sociālo projektu bija atzīta koncepcija "Žuvėdra", kuru izgudroja un jau ir realizējuši sešus un astoņus gadus veci bērni no Lietuvas.
Jau ir pirmie pircēji un partneri

Komandas pie projektiem strādā visu gadu, tāpēc dažas no idejām jau ir sasniegušas ieviešanas stadiju un pat ir pirmie pircēji.

Uzvarējušais Patricijas un Benjamina sociālais projekts "Žuvėdra", kas izveidots, lai atbalstītu bērnus ar onkoloģiskām slimībām, nesen pārvērtās par 920 eiro līgumu ar "Antakalņa poliklīniku". "400 koka kaijas dosies pie poliklīniku pacientiem. No saņemtajiem ienākumiem 70% atvēlēsim ar vēzi slimu bērnu atbalsta fondam "Paguoda" un 30% projekta tālākai attīstībai," stāsta idejas autori.

Viens no visstraujāk augošajiem projektiem ir "Smart write" lietotne, kuru izstrādājuši četrpadsmit gadus veci bērni. Tās mērķis ir izveidot digitalizētu burtnīcas prototipu, kas atvieglo darbu gan skolotājam, gan skolēnam, bet saglabā rokraksta prasmes. Lietotne pašlaik tiek testēta divās izglītības iestādēs – "Erudito licejā" un "Ziemeļu licejā".

Vienpadsmitgadīgie Guste un Juliuss jau ir pārdevuši savus pirmos T-kreklus, uz kuriem Braila rakstā uzrakstīta to krāsa. "Pasaulē ir 36 miljoni cilvēku, kuri neredz krāsas, tāpēc vēlamies palīdzēt viņiem tās atklāt. Mūsu produkts – T-krekli, uz kuriem Braila rakstā ir uzrakstīta to krāsa, kas jau ir pieejami mūsu Facebook lapā," stāsta jaunie uzņēmēji.

Lietuvas un Latvijas bērnu un pusaudžu uzņēmējdarbības izglītības skolas "MiniBoss" dibinātāja un vadītāja Diāna Blažaitiene uzsver, ka uzņēmējdarbības pamatā jābūt ne tikai peļņai, bet arī mīlestībai un ticībai savai idejai: "Ļoti priecājos, ka bērni rada projektus ar ļoti aizkustinošu vēstījumu un izvēlas ziedot daļu no saviem ienākumiem."

Nākamais posms – pasaules čempionāts

Čempionātā piedalījās un prezentēja savas biznesa idejas 16 nacionālās komandas, kuru sastāvā bija bērni vecumā no 6 līdz 14 gadiem. Čempionātā piedalījās arī starptautiska grupa, kurā bērni uzņēmējdarbības uzsākšanu mācījās angļu valodā.

Uzvarētājiem ir vēl daži mēneši, lai uzlabotu savas idejas, un viņi sacentīsies par uzvarētāju titulu pasaules čempionātā, kur tiksies ar citu valstu čempionātu uzvarētājiem.

Čempionāta komisijas locekļi mudināja visas komandas censties pilnībā realizēt savas biznesa idejas, turpināt inovatīvus projektus, risināt problēmas, kas uzlabos cilvēku ikdienu visā pasaulē. Bērni visā pasaulē ir ārkārtīgi zinātkāri un radoši. Viņu idejas un izgudrojumi to apliecina.

"Jūs visi jau esat uzvarētāji!" Blažaitiene uzslavēja bērnus un viņu idejas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!