Foto: Rikijs Čens (Ricky Chen), "Huawei Technologies" vadītājs Baltijā
Pēdējo 30 gadu laikā "Huawei" ir sniedzis pakalpojumus vairāk nekā trīs miljardiem cilvēku visā pasaulē. Uzņēmuma sasniegtie rezultāti pierāda, ka "Huawei" nodrošina uzticamu tīklu vietējiem operatoriem, vienlaikus piegādājot ievērojamu tehnoloģiju, kā arī ekonomisko ieguvumu vairāk nekā 170 valstīm, tostarp arī Latvijai. Mēs cienām Latvijas valsts ekonomikas un pārvaldes struktūru, kā arī augstu vērtējam tās progresīvos tehnoloģiskos sasniegumus, tādēļ ceram, ka, lemjot par 5G drošību, Latvijas valdība pieņems lēmumu, kas kalpos valsts interesēm un tās iedzīvotāju labklājībai.

Pirms neilga laika medijos parādījās informācija, ka Latvijas valdība ir nolēmusi parakstīt saprašanās memorandu ar Amerikas Savienotajām Valstīm par 5G tīkla drošību. Medijos izskanēja spekulācijas, ka memorands varētu būt tiešs signāls mobilo sakaru operatoriem, ka tie varētu saskarties ar grūtībām un ierobežojumiem, ja tie izvēlētos izmantot Ķīnas kompāniju 5G infrastruktūras ieviešanā. Turklāt tika arī ziņots, ka šādu piegādātāju izvērtēšanā tiktu izmantoti stingrāki vērtēšanas kritēriji.

Mēs saprotam, ka 5G tehnoloģija ir jauna un tā cilvēkiem var radīt bažas, taču, meklējot labāko risinājumu Latvijai, mēs aicinām Latvijas valdību apspriest iespējamos risinājumus kopā ar vietējo mobilo sakaru operatoriem. 5G tīkli ir drošāki nekā 4G, turklāt visi dati 5G tīklā tiek aizsargāti, pateicoties pilnīgai datu šifrēšanai. Kiberdrošība operatoriem ir ļoti svarīga. Tie investē milzīgus līdzekļus, lai uzturētu savus tīklus drošus un neaizskaramus.

Lai nostiprinātu Latvijas līdera pozīcijas 5G tehnoloģiju ieviešanā, mobilo sakaru operatoriem ir jāizmanto tikai vislabākās no pieejamajām tehnoloģijām, lai visā valstī efektīvi ieviestu teicamas kvalitātes 5G tīklu, kas savukārt varētu pavērt ceļu inovācijām, mākslīgā intelekta, lietu interneta un lielo datu jomā. Ierobežojot, aizkavējot 5G ieviešanu vai pieprasot veikt izmaiņas esošajā 4G infrastruktūrā, pastāv risks, ka Latvijas patērētāji un uzņēmumi nespēs gūt pieeju priekšrocībām, kuras sniedz 5G, kā arī investīcijas un inovāciju izstrāde tiks pārceltas uz valstīm, kurās 5G ieviešana noris straujākā tempā. Šobrīd "Huawei" ir noslēdzis jau 91 līgumu visā pasaulē, tostarp 47 līgumus Eiropā, arī Somijā, Lielbritānijā, Šveicē un citur.

Atsaucoties uz Oxford Economics pētījuma ziņojumu[1], liegums "Huawei" piedalīties 5G tehnoloģiju ieviešanā var radīt zināmus riskus valstu ekonomiskajai attīstībai. Latvijas gadījumā, ja 5G saprašanās memoranda rezultātā Huawei tiktu izslēgts no 5G tīkla attīstības Latvijā, negatīvā ietekme uz vietējo ekonomiku, ko radītu tikai Huawei aprīkojuma nomaiņa vien, varētu pārsniegt 350 miljonus eiro. Turpmākajos gados šīs situācijas negatīvā ietekme uz ekonomiku varētu pieaugt. Globālā telekomunikāciju nozares asociācija GSMA lēš, ka "Huawei" izslēgšana no 5G tīkla izbūves var izraisīt aptuveni 18 mēnešu kavēšanos 5G ieviešanā.

Lai objektīvi izvērtētu iespējamos 5G riskus, mēs aicinām valdību formulēt un izstrādāt objektīvus un nediskriminējošus 5G kiberdrošības likumus un noteikumus, kā arī 5G tīkla tehniskos standartus. Tāpat uzskatām, ka, lai veiksmīgāk reaģētu uz faktiskajiem globālo piegādes ķēžu riskiem, valdībai būtu jāapsver iespēja ieviest īpašus kritērijus un uz pierādījumiem balstītus pasākumus, kā arī drošības novērtējumus visiem 5G tehnoloģiju sniedzējiem. Visbeidzot - būtu jāveicina vairāku piegādātāju stratēģija, lai stiprinātu kiberdrošību un veicinātu ilgtspējīgu un veselīgu Eiropas digitālās nozares attīstību. Bez tam, pietiekama konkurence Latvijas tirgū ļaus rast labākos 5G risinājumus Latvijas ekonomikas un katra individuālā lietotāja pieredzes vajadzībām.

Aicinām visus, kuriem ir šaubas par "Huawei" tehnoloģijām, apmeklēt "Huawei" Caurskatāmības un kiberdrošības centru Briselē. Tas uzskatāmi demonstrē "Huawei" atbildību pret visām ieinteresētajām pusēm visā Eiropā gan publiskajā, gan arī privātajā sektorā, kā arī nodomu sekmēt sadarbību kiberdrošības jomā. Šajā centrā mēs nodrošinām kvalitatīvu testēšanas vidi un platformu jaunu produktu un risinājumu izstrādei klientiem.

Mēs ceram, ka Latvijas valdība drīzumā viesīs skaidrību par radušos situāciju, tā kā jebkāda normatīvā nenoteiktība var kaitēt mūsu klientiem – Latvijas telekomunikāciju operatoriem, kuri, izmantojot "Huawei" risinājumus, ir veikuši nozīmīgus ilgtermiņa ieguldījumus tīkla infrastruktūrā. Mēs vienmēr esam gatavi sadarboties ar Latvijas valdību, kā arī risināt visus iespējamos jautājumus un bažas, kas varētu būt radušās saistībā ar telekomunikāciju tehnoloģijām, "Huawei" un kiberdrošības jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!