Foto: Sortter OY
Kaut arī tikai retajam patīk aizņemties, kredītu visbiežāk ņem kādas pamatotas vajadzības dēļ. Tāpēc aptuveni 9 no 10 aizdevumiem Latvijā tiek atmaksāti bez sarežģījumiem. Tomēr vajadzētu ņemt vērā, ka nepārdomāti paņemts kredīts var krietni apgrūtināt dzīvi un atstāt būtiskas sekas uz turpmāko labklājības līmeni.

Tirgū pieejami kredīti un atšķirības

Tā kā kredīts ir pakalpojums, ar ko aizdevējs nopelna, par aizdevumu saņemot procentus, kredītu piedāvājumu un noteikumus galvenokārt nosaka divas lietas: valsts likumdošana un brīvā tirgus princips. Mūsdienās pieejami daudzi un dažādi kredītu veidi, tomēr visizplatītākais Latvijā ir patēriņa kredīts jeb aizdevums bez konkrēta mērķa. Šim aizdevumam raksturīgas augstākas procentu likmes nekā, piemēram, auto kredītam vai hipotekārajam kredītam. Tas tāpēc, ka patēriņa kredītam vienīgā garantija ir cilvēka solījums un parakstītais līgums, kamēr citos kredītos kredīta mērķis bieži kalpo kā ķīla. Jāatceras, ka dažādiem kredītiem ir arī dažādi nosacījumi. Piemēram, kredītlīnijas gadījumā iespējams maksāt procentus tikai par fiziski iztērēto aizdevuma apmēru. Turpretim patēriņa kredīta gadījumā procenti jāmaksā no visas summas, pat ja visa summa nav izmantota.

Kredītus izsniedz diva veida iestādes – bankas un nebanku uzņēmumi, kuri ir saņēmuši kreditēšanas licenci. Šos aizdevumus dēvē par nebanku kredītiem. Bankās parasti vēršas pēc apjomīgākiem aizdevumiem, savukārt mazākus aizdevumus ar īsāku termiņu cilvēki kārto pie nebanku aizdevējiem. Tomēr visbūtiskākais, ar ko atšķiras kredīti, ir izcenojumi – procentu likmes, komisijas maksa par kredīta izsniegšanu/apkalpošanu, kā arī soda sankcijas par kavējumiem un saistību nepildīšanu.

Kas ir kredītvēsture un kāpēc tai jāseko līdzi?

Pieņemot lēmumu par kredīta izsniegšanu vai neizsniegšanu, aizdevējs skatās uz divām lietām: uz potenciālā klienta maksātspēju un iepriekšējo kredītvēsturi. Ikvienam ir sava kredītvēsture, kas veidojas no līdzšinējo aizdevumu atmaksas vēstures un citām saistībām. Ja kredītvēsture ir pozitīva, personai nebūs problēmu saņemt aizdevumus vai pakalpojumus, turklāt aizdevumi parasti arī būs izdevīgāki. Savukārt, ja kredītvēsture ir negatīva vai tādas nav vispār, ar aizdevumu saņemšanu var rasties problēmas, vai arī aizdevums vienkārši būs dārgāks.

Tāpat jāatceras, ka jebkuras neizpildītas finanšu saistības ļoti ātri nonāk pie parādu piedzinējiem un tālāk tiesā, un par kavējumu aprēķinās soda procentus. Nereti šīs papildu izmaksas (būs jāsedz parādniekam) sākotnējo parādu mēdz pat pārsniegt un no tām tikpat kā nav iespējams izvairīties, ja vien vēlaties saglabāt iespēju Latvijā oficiāli saņemt ienākumus. Tāpēc ir īpaši svarīgi uzturēt savu kredītvēsturi pozitīvu – tādējādi iespējams gan nepazaudēt iespēju saņemt aizdevumus vai preces uz nomaksu, ietaupīt naudu procentu likmēs, kā arī neuztraukties par parādu piedziņu. Vairāk par kredītvēstures nepieciešamību var izlasīt Sortter informatīvajā rakstā šeit..

Latvijas iedzīvotāju kredītu ņemšanas paradumi

Gandrīz katrs otrais Latvijas iedzīvotājs darbspējīgā vecumā patlaban atmaksā kādu kredītu. Lai gan pandēmijas sākumā pieprasījums pēc kredītiem kritās, pašlaik ļaudis atkal aizņemas tikpat bieži kā pirmspandēmijas laikā. Gadu gaitā gan novērojams, ka vidējais kredīts kļūst arvien apjomīgāks un cilvēki aizņemas retāk, bet vairāk pārdomāti.

Kas ir "Sortter" un kā tas var noderēt?

"Sortter" ir Somijas uzņēmums, kas izveidojis un uztur kredītu salīdzināšanas vietni. Tajā vienmēr iespējams bez maksas noskaidrot Latvijā uzticamāko kredītdevēju piedāvājumus un tos salīdzināt. Līdzās kredītu salīdzināšanai Sortter savā mājaslapā arī apkopo finanšu nozares profesionāļu ieteikumus par to, kā dzīvot izdevīgāk, ietaupīt un uzkrāt. "Sortter" pakalpojumus ik mēnesi Latvijā izmanto tūkstošiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!