Foto: Publicitātes foto
Dažkārt, veicot savus darba pienākumus, var sākt šķist, ka par to nejūties pienācīgi atalgots. Zināms, ka darba samaksu ietekmē vairāki faktori, piemēram, ekonomiskā situācija uzņēmumā un valstī kopumā, darba specifika, strādājošo izglītība un pieredze. Taču, lai arī cik tīkams būtu darbs, ir vairāki iemesli, kādēļ nevajadzētu strādāt par ieguldījumam neatbilstošu samaksu.

Pirmkārt, Tev ne tikai jāgūst gandarījums no darba, bet arī jāmaksā rēķini. Otrkārt, ja nejūties pietiekami novērtēts, visticamāk, laika gaitā zaudēsi produktivitāti. Tas kaitēs gan Tavai profesionālajai izaugsmei, gan arī darba devējam. Bet ko tad īsti darīt? Lūk, daži risinājumi.

Algas pielikums

Ja šķiet, ka darbā netiec pienācīgi atalgots, iespējams, laiks jautāt algas pielikumu. Jā, tā var būt biedējoša doma, taču to neiegūsi, ja nepalūgsi. Lai saruna būtu veiksmīga, tai iepriekš vajadzētu sagatavoties, piemēram, veikt nelielu pētījumu par nozari un vidējo atalgojumu līdzīgos uzņēmumos un sagatavot argumentus, kādēļ algas pielikums ir pamatota prasība.

Te noderīgs ieteikums - apkopot visus savus būtiskākos sasniegumus, jo vadība bieži vien tos pat nepiefiksē. Jāpatur prātā – lai priekšniecība maksātu lielāku algu, darbiniekam jāveic attiecīgs ieguldījums uzņēmuma attīstībā, turklāt ne tikai jāatpelna algas dienā saņemtais, bet arī jānes peļņa. Tādēļ nenāktu par sliktu uzzināt, ko priekšnieks domā par Tavu darbu. Ja priekšniecība uzskata, ka netiec galā ar darba pienākumiem, lūgt algas pielikumu nav jēgas.

Kā iemeslu nepieciešamībai pēc algas pielikuma nevajadzētu minēt personīgos sarežģījumus – jāatceras, ka alga ir samaksa par paveikto un tās apmēram nav nekāda sakara ar sadzīviskiem jautājumiem.

Tāpat svarīgi arī atrast īsto laiku sarunai. Jāņem vērā gan kopējā atmosfēra uzņēmumā, gan priekšnieka noskaņojums un nesen pieņemtie lēmumi. Lielisks brīdis, kad runāt par algas pielikumu, ir tad, kad esi saņēmis uzslavu par labi padarītu darbu.

Algas pielikumu vajadzētu jautāt tikai tad, ja uzņēmumā esi nostrādājis pietiekami ilgu laiku, piemēram, gadu. Tāpat jāseko līdzi, lai no iepriekšējā algas pielikuma ir pagājis pietiekami garš laika periods.

Cits darbs

Gadījumā, ja algas pielikums nav opcija vai arī saruna ar priekšniecību nedeva vēlamo rezultātu, nākamā lieta, ko var darīt, ir apskatīt citas darba iespējas. Vislabāk darīt to konfidenciāli, lai priekšnieks un kolēģi par to neko nezina. Visdrošāk ir atrast jaunu darbu un tikai tad paziņot par aiziešanu.

Kas attiecas uz jauna darba meklējumiem, jau pašā sākumā jāizvērtē, kāds ir vēlamais atalgojums un jāinformē par to arī potenciālais darba devējs. Ja iepriekš esi veicis izpēti par vidējo atalgojumu nozarē un vēlies pelnīt vairāk, nekā iepriekš, nebaidies iet uz šo mērķi!

Papildu ienākumi

Bet varbūt darbs patīk tik ļoti, ka nevēlies neko mainīt? Tādā gadījumā var meklēt papildu peļņas iespējas – protams, ar noteikumu, ka tam pietiek laika, un ir enerģija to darīt. Mūsdienās iespējas ir plašas – var pelnīt ar savu hobiju, piemēram, bloga rakstīšanu vai fotografēšanu, var nodot tālāk savas zināšanas vai sniegt kādus pakalpojumus, piemēram, pieskatīt bērnus vai uzkopt mājokļus.

Izdevumu samazināšana

Vēl viens variants šādā situācijā ir budžeta pārskatīšana un izdevumu samazināšana. Piemēram, atteikšanās no dārgām izklaidēm un ēšanas ārpus mājas. Taču šis ieteikums, iespējams, noderēs tikai kā īslaicīgs risinājums un arī tikai tad, ja līdz šim jau neesi dzīvojis taupības režīmā. Jāpatur prātā, ka tēriņus samazināt var tikai atsevišķās kategorijās – uz obligāto maksājumu rēķina ietaupīt noteikti neizdosies.

Vai aizņemšanās ir risinājums?

Mūsdienās cilvēki izmanto kredītus kā risinājumu situācijām, kad ar pieejamiem naudas līdzekļiem nepietiek. Ir skaidrs, ka, piemēram, patēriņa kredīts neatrisinās ar nepietiekamu atalgojumu saistītās problēmas, taču tas var būt noderīgs brīžos, kad nepieciešams īslaicīgs atbalsts. Piemēram, esi saņēmis prasīto algas pielikumu, taču līdz tā saņemšanai jāgaida vēl mēnesis, vai esi sācis strādāt jaunā darba vietā, kur alga būs lielāka, taču steidzami jāapmaksā kādi rēķini. Pirms kredīta noformēšanas jāpatur prātā, ka tas ir atbildīgs lēmums, kas prasa rūpīgu savu iespēju izvērtēšanu.

AIZŅEMIES ATBILDĪGI, IZVĒRTĒJOT SAVAS IESPĒJAS ATMAKSĀT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!