Foto: Publicitātes foto
Modernās medicīnas zināšanas un tehnoloģijas spēj ļoti daudz – kopā ar profesionālu rehabilitāciju pilnvērtīgu dzīvi spēj dzīvot cilvēki gan ar sarežģītiem funkcionēšanas traucējumiem gan ļoti cienījamā vecumā, bet pacienti darbspējīgā vecumā – iespējami ātrāk atgriezties darbā un iemīļotajās aktivitātēs.

Proti, pēc smagām traumām vai nopietnām saslimšanām atveseļošanās process nav iespējams bez medicīniskās rehabilitācijas pasākumiem. Pētījumi liecina, ka pēc akūta infarkta kardioloģiskā rehabilitācija teju par trešdaļu palielina pacienta iespējas turpināt pilnvērtīgi dzīvot un savukārt divām trešdaļām no insultu pārcietušajiem pacientiem pēc akūtās ārstēšanas ir nepieciešama rehabilitācija. Pacienti pēc smagām traumām un ievainojumiem nevar iztikt bez rehabilitācijas palīdzības. Latvijā valsts finansētās rehabilitācijas apjoms joprojām ir nepietiekams, jo līdz ar medicīnas sasniegumiem, populācijas novecošanos un cilvēku augošām prasībām pēc dzīves kvalitātes, nelielais finansējuma pieaugums nenosedz vajadzības, īpaši ambulatorās rehabilitācijas jomā.

"Lai ikviens pacients ar smagu saslimšanu vai traumu saņemtu vislabāko iespējamo palīdzību, rehabilitācijai ir jāatbilst trīs nosacījumiem – tai jābūt savlaicīgai, pēctecīgai un efektīvai. Tad arī slimnieki, pat tie, kuri neatkarīgā dzīve nekad neatgriezīsies, spēs izjust dzīves garšu – iespēju robežās kustēties, darboties, parūpēties par sevi. Vieglāk būs arī šo cilvēku tuviniekiem un ģimenēm" saka NRC "Vaivari" pārstāve. Ar rehabilitācijas palīdzību mēs varam ietaupīt valsts līdzekļus ilgtermiņā, jo varam mazināt invalidizāciju un nepieciešamos finanšu līdzekļus smagi cietušo pacientu turpmākai aprūpei un asistenti izdevumiem. Rehabilitācija ir mūsdienīgas veselības aizsardzības stratēģija.

Svarīgs efektīvas rehabilitācijas nosacījums ir vienota dažādu speciālistu komanda, kurā katram no labi izglītotajiem profesionāļiem ir savs uzdevums, bet visi virzās uz kopīgi ar pacientu izvirzītu mērķi. Piemēram, fizioterapeits palīdzēs attīstīt kustības, ergoterapeits – attīstīs roku kustības un ikdienas darbiņu paveikšanu, audio logopēds – mācīs runāt, komunicēt ar pasauli. Savukārt tehniskais ortopēds radīs protēzes vai specifiskas ortozes, kas palīdzēs saglabāt noteiktas funkcijas. NRC "Vaivari" rehabilitācijas komandā darbojas arī uztura speciālists , mākslu terapeiti , psihologs, reitterapeits, sociālais darbinieks un dažādi konsultanti. Par rehabilitācijas procesu kopumā atbild fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts.

Rehabilitācijas procesā tiek izmantotas modernās tehnoloģijas un tādas novitātes kā robottehnoloģijas un datorsimulācijas. Centrā tiek veikta gaitas analīze un stājas fotofiksācija Gaitas laboratorijā, lai pacientu novērtēšana tiktu objektivizēta.

Atveseļošanās procesā papildus tiek piedāvātas adaptīvā sporta, brīva laika aktivitātes un grupu vingrošanas gan sporta zālē gan siltā minerālūdens baseinā.

NRC "Vaivari" ir pieejamas 23 specializētas stacionārās rehabilitācijas programmas, kuras tiek personalizētas konkrētam pacientam.

Būtisks priekšnosacījums efektīvai rehabilitācijai ir pēctecīgums, ko var nodrošināt turpinot stacionāros rehabilitāciju ambulatori un dienas stacionārā gan jaunatvērtajā Vaivaru ambulatorajā klīnikā Rīgā, Vienības gatvē49A, gan Jūrmalā.

Atveseļošanās procesu gluži kā vēl viens speciālistu komandas dalībnieks veicina arī sakārtota apkārtējā vide un klimatoterapiju nodrošina svaigais Jūrmalas gaiss. Šobrīd var teikt, ka rehabilitācijas centrs ir pilnībā piemērots pacientiem ar funkcionēšanas traucējumiem. Nesen ir noslēgusies pēdējā nodaļu rekonstrukcijas kārta, proti, ir pabeigti remontdarbi 6. un 7.stāvā. Tur izveidotas mājīgas un pacientu vajadzībām īpaši pielāgotas palātas. Labiekārtota ir arī centram piegulošā teritorija, kur uzlabotas pārvietošanās iespējas gan pacientiem ar kustību traucējumiem, gan arī centra apmeklētājiem.

"Būtiski, ka veiktie uzlabojumi ļauj mums sniegt palīdzību vairāk cilvēkiem. Līdztekus valsts apmaksātajiem rehabilitācijas pakalpojumiem varam piedāvāt arī maksas pakalpojumus. Turklāt esam izveidojuši vairākas veselības veicināšanas programmas, kas palīdzēs saglabāt veselību cilvēkiem, kuri darbā saskaras ar lielām slodzēm," saka NRC "Vaivari" pārstāve.

www.nrcvaivari.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!