Foto: Shutterstock
Guļamistaba ir miera osta – telpa, kurā atpūšamies, tāpēc svarīgi izvēlēties ne tikai ērtu un ergonomisku gultu, bet arī iekārtot pēc iespējas patīkamāk un pēc savas gaumes. Taču ko darīt, ja guļamistaba nav pārāk plaša? Lasi tālāk un uzzini 5 padomus un praktiskus ieteikumus, kā iekārtot mazu guļamistabu!

1. Izvēlies piemērotus krāsu toņus

Pastāv uzskats, ka nelielām telpām piemēroti ir tikai gaišie toņi, taču tā pavisam noteikti nav! Iekārtojot mazu guļamistabu, izvēlies toņus, kas tev iet pie sirds vislabāk – galvenais, lai tu šajā telpā atpūstos un justos patīkami.

  • Siltus tumšos toņus var papildināt ar A) sulīgi sarkaniem, ogu, karmīna, vai šoruden tik aktuālajiem maigi violetajiem toņiem vai B) tumši brūniem elementiem (zemes, koksnes u.c.).
  • Klasiskus gaišos toņus (krēmkrāsa, dabīgi balts, bēšs, dzeltenie toņi) var atsvaidzināt ar košākiem akcentiem tekstilā – ar aizkariem, gultas pārklājiem,

2. Izplāno apgaismojuma risinājumus

Latvijā nevaram lepoties ar gaismas pārbagātību visu cauru gadu, tāpēc telpās, jo īpaši nelielās guļamistabās, ārkārtīgi svarīgs ir mākslīgais apgaismojums. Dažkārt mājīgas atmosfēras radīšanai pietiek vien nomainīt spuldzītes, kas dod siltāku gaismu.

  • Kā galveno gaismas avotu telpā izvēlies interesantu lustru. Ja griesti ir zemi un klasiskā lustra karājas un draud ar punu pierē, izvēlies gaismekli, kas piekļaujas griestiem.
  • Griestos iebūvētās LED spuldzītes bieži mēdz būt ļoti spilgtas. Ja pirms miega nevēlies apgaismojumu kā uz skatuves, ievies gaismas slēdzi, ar ko var regulēt gaismas stiprumu.
  • Izkliedēta gaisma rada vismājīgāko atmosfēru– varbūt tavs telpas iekārtojums ir ideāli piemērots tam, lai griestu lustras vietā ieviestu apgaismojumu pie sienas apvienojumā ar stāvlampu vai galda lampu pie gultas.

3. Pievērs uzmanību proporcijām

Neatkarīgi no guļamistabas plašumiem šajā telpā galvenais ir un paliek guļamvieta. Iegādājies gultu, kurā tu visērtāk izgulēsies, un tai noteikti nevajadzētu taupīt līdzekļus. Taču atceries – diez vai būs prātīgi nopirkt milzīgu divguļamo gultu, kas aizņems visu telpu tā, ka pat durvis nevar atvērt.

  • Izvēlies istabas plašumam piemērotu gultas izmēru, lai nesanāk tā, ka nekam citam telpā vietas vairs nepietiek.
  • Praktisks risinājums mazas guļamistabas iekārtošanai ir izvēlēties mēbeles ar noapaļotiem stūriem– telpā tiek radīta harmoniska atmosfēra un tiek ietaupīta tik ļoti nepieciešamā vieta brīvai kustībai.

4. Rīkojies gudri, uzglabājot mantas, un ievies spoguļus

Plānojot mazas guļamistabas iekārtojumu, rīkojies gudri – pievērs uzmanību aksesuāriem, kas rada telpā plašumu, un tam, kā tiek glabātas mantas. Velti laiku, lai izpētītu mēbeļu veikalu katalogus un piedāvājumu, tā bieži vien var atrast interjera risinājumus, kas piemēroti nelielām telpām.

  • Izvēlies mēbeles, kas ir vairāk augstas nekā platas. Tās rada vertikālas līnijas, kas optiski paplašina telpu.
  • Mantu glabāšanai izvēlies gultas matrača rāmi ar paceļamu vāku vai atvilktnēm– ērts risinājums, kā gudri uzglabāt mantas.
  • Jau kopš seniem laikiem zināms veids, kā vizuāli paplašināt telpas –spoguļi. Šajā gadījumā ir svarīgi atcerēties, ka vēl plašākas telpas iespaidu var radīt, virs sienas spoguļiem novietojot gaismas ķermeņus.

5. Visu lieko – citā istabā vai skapī

Telpu plašuma lielākais ienaidnieks ir nekārtība – tiklīdz tur atrodas kaut kas lieks, telpa šķiet smagnēja un neomulīga, nemaz nerunājot par situācijām, kad līdz galam nemaz nevar atvērt durvis.

  • Mazā guļamistabā nevajadzētu turēt pilnīgi neko lieku. Mantu uzglabāšanas nolūkiem izmanto citas telpas vai vertikālos skapjus, vietu zem gultas.
  • Ideāli, ja uz guļamistabas grīdas atrodas tikai gulta un skapītis (un paklājs, ja tādu vēlies). Pārējo (lampu, plauktu, pakaramos, spoguļus utt.) piestiprini pie sienas.
  • Atceries! Jo kārtīgāka istaba, jo plašāka tā izskatās. Varbūt laiks tālrunī iestatīt iknedēļas atgādinājumu, ka laiks sakārtot guļamistabu– paša priekam un labsajūtai.

Ceram, ka guvi labas idejas un guļamistaba kļūs par tavu mīļāko telpu mājās. Iepazīsties arī ar citiem mūsu ieteikumiem, piemēram, kā iekārtot mazu virtuvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!