Foto: Publicitātes foto
Nepietiekams uzkrājums pirmās iemaksas veikšanai bieži vien ir šķērslis, kas attur jaunos speciālistus iegādāties savu pirmo mājokli vai ģimenēm ar bērniem lūkoties pēc jauna vai lielāka īpašuma. Lai atvieglotu šo procesu, bankas sadarbībā ar finanšu institūciju Altum ir izstrādājušas mājokļu atbalsta garantijas programmu. Tās galvenais mērķis ir labvēlīgāki nosacījumi mājokļa iegādei vai būvniecībai, samazinot pirmās iemaksas apmēru.

Valsts garantijas programma ir pieejama jaunajiem speciālistiem, kuri ieguvuši vidējo profesionālo vai augstāko izglītību, un nepārsniedz 35 gadu vecumu. Programmas ietvaros ir pieejama garantija aizdevumam mājokļa iegādei vai būvei līdz 20% no aizdevuma pamatsummas, taču ne vairāk kā 50 000 EUR. Garantijas termiņš ir līdz 10 gadiem. Par valsts garantijas pieteikuma izskatīšanu ir noteikta vienreizēja maksa 4,8% apmērā no piešķirtās garantijas summas. Sākot ar otro gadu, tiek piemērota ikgadējā maksa 4,8 % apmērā no atlikušās garantijas summas.

Līdzvērtīgs risinājums tiek piedāvāts arī ģimenēm ar bērniem (līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai). Aizdevums mājokļa iegādei, būvniecībai vai pārbūvei ir ne vairāk kā 250 000 EUR. Garantijas apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē, tai skaitā arī gaidāmo bērnu.

Tātad, ja

  • ģimenē ir viens bērns vai iestājusies grūtniecība, garantijas apmērs ir 10% no aizdevuma pamatsummas un ne vairāk kā 10000 EUR;
  • ģimenē ir divi bērni vai viens un ir iestājusies grūtniecība, garantijas apmērs ir 10% līdz 15% no aizdevuma pamatsummas un ne vairāk kā 15000 EUR;
  • ģimenē ir trīs bērni vai divi bērni un ir iestājusies grūtniecība, garantijas apmērs ir 10% līdz 20% no aizdevuma pamatsummas un ne vairāk kā 20000 EUR;
  • ģimenē ir četri bērni vai trīs bērni un ir iestājusies grūtniecība, garantijas apmērs ir 10% līdz 30% no aizdevuma pamatsummas un ne vairāk kā 30000 EUR.

Garantijas apmēru palielina par 5 %, ja ņemts aizdevums tāda mājokļa būvniecībai, kas atbilst "A" ēku energoefektivitātes klasei vai gandrīz nulles enerģijas ēkai. Altum garantijas termiņš ir līdz 10 gadiem. Par mājokļu garantijas pieteikuma izskatīšanu ir noteikta vienreizēja maksa 2,5% apmērā no piešķirtās garantijas summas.

"Altum garantija ir nozīmīgs atbalsts mājokļa iegādei tieši tām sabiedrības grupām, kam uzkrājumu veidošana objektīvu iemeslu dēļ ir grūtāka. Daudzas mājsaimniecības ir piepildījušas sapni par jaunu mājokli, pateicoties tieši valsts atbalstam," uzsver Kaspars Sausais, Luminor Mājokļu kreditēšanas attīstības vadītājs.

Jaunie speciālisti tikai 8% gadījumos izvēlas iegādāties privātmāju. Puse dod priekšroku jaunajiem projektiem, kam seko sērijveida dzīvokļi. 66% kā savu dzīvesvietu izvēlas Rīgu, bet 23% Pierīgu. Vidējā nekustamā īpašuma cena ir 75 000 EUR.

Tostarp 40% gadījumos ģimenes ar bērniem izvēlas iegādāties privātmāju. 40% izvēlas Rīgu, kā arī Pierīgu kā vēlamo dzīvesvietu. Salīdzinājumā ar jaunajiem speciālistiem, būtiska daļa izvēlas iegādāties īpašumu reģionos (12%). Vidējā iegādes cena (tai skaitā būvniecības izmaksām) ir 115 000 EUR.

Uzzināt vairāk par mājokļa garantijas programmu jaunajiem speciālistiem un ģimenēm ar bērniem vari šeit vai piesakies uz konsultāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!