Laikā, kad daudzi neredzēja iespēju dzīvot Latvijā un meklēja ceļu uz ārzemēm, jaunietis no Rēzeknes domāja citā virzienā. Kādu laiku pavadījis ārpus Latvijas, viņš saprata, ka te tomēr ir, kur augt un attīstīties. Šī iemesla dēļ viņš 2007. gadā atgriezās savā dzimtajā pusē – Latgalē, lai uzsāktu biznesu.

Rēzeknietis Staņislavs Ratinskis jau ilgu laiku bija domājis par sava uzņēmuma izveidi, tikai meklēja piemērotu nišu Latvijā. Tā tika atrasta, un pirms septiņiem gadiem viņš dibināja uzņēmumu "Latgales Stabu Konstrukcijas", sākot ražot metāla apgaismes stabus, mastus un metāla konstrukcijas.

S. Ratinskis ir cītīgi strādājis, lai bizness ik gadu attīstītos, un vislabāk šo izaugsmi pierāda skaitļi. Ja 2007. gadā uzņēmumā strādāja tikai pieci darbinieki, tad 2014. gadā to skaits audzis līdz divdesmit pieciem. Arī ražošanas platība būtiski palielinājusies - no 800 kvadrātmetriem 2007. gadā līdz 3500 kvadrātmetriem 2014. Tāpat, ja uzņēmējdarbības sākumā vienā maiņā bija iespējams saražot 20 vienību ar maksimālo viena staba garumu - septiņi metri, tad nu jau vienā maiņā iespējams izgatavot 100 vienību ar maksimālo viena staba garumu - divpadsmit metru.

Šī izaugsme nepārprotami veicinājusi arī eksporta pieaugumu, jo ne velti uzņēmums "Latgales Stabu Konstrukcijas" šogad Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotajā konkursā "Eksporta un inovācijas balva" ir nominēts kategorijā "Eksportspējīgākais komersants" mazo komercsabiedrību grupā.

Kā stāsta uzņēmuma pārdošanas menedžeris Mārtiņš Silickis, sākumā pārsvarā visa saražotā produkcija nonākusi Krievijā, taču pēdējo gadu laikā vadība pievērsusies jaunu tirgu apgūšanai. "Mēs lēnām atklājam jaunas eksporta iespējas. Ja agrāk vairāk koncentrējāmies uz Krieviju, tad pamazām pievēršamies Eiropai. Piemēram, pēdējā gada laikā sākām eksportēt uz Angliju un Beļģiju," - tā M. Silickis. Pašlaik "Latgales Stabu Konstrukcijas" produkcija tiek eksportēta uz astoņām valstīm - Lietuvu, Baltkrieviju, Krieviju, Vāciju, Ukrainu, Zviedriju, Angliju un Beļģiju. Kopumā uzņēmums eksportē teju 80% no visa saražotā.

Vietējam, Latvijas tirgum uzņēmums saražo nelielu apjomu, jo, kā saka M. Silickis, šeit priekšroka tiek dota importētiem produktiem. "Piemēram, Rēzeknē šai laikā bijis daudz ielu rekonstrukcijas projektu, nomainīti daudzi stabi, taču mēs savai pilsētai saražojām ļoti niecīgu apjomu, jo viss pārsvarā tika iepirkts Rietumeiropā. Tā kā mums nav iespēju sniegt montāžas pakalpojumus, esam piedalījušies konkursos ar montāžas uzņēmumu starpniecību, bet nevienā neesam uzvarējuši," atklāj M. Silickis.

Attiecībā uz nākotni gan M. Silickis, gan uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Staņislavs Ratinskis ir pārliecināti, ka galvenais ir nestāvēt uz vietas, bet raudzīties uz priekšu. "Ceram, ka tuvākajā laikā, ja ar ražošanu viss būs, kā plānots, varēsim investēt arī jaunākajās tehnoloģijās, kas mums ļautu izpildīt arī specializētākus pasūtījumus. Mēs vēlamies nepārtraukti paplašināties un attīstīties," norāda S. Ratinskis.

 Par konkursu "Eksporta un inovācijas balva"
"Eksporta un inovācijas balva" tiek organizēta jau desmito gadu. Konkursa mērķis ir paust atzinību Latvijas komersantiem, kas sasnieguši labus rezultātus jaunu un eksportspējīgu produktu ražošanā, vietējā tirgus nodrošināšanā ar augstas kvalitātes pašmāju ražojumiem, inovāciju ieviešanā un rūpnieciskā dizaina izstrādē. Šī gada konkursa laureāti tiks paziņoti svinīgā ceremonijā 2014. gada 4. decembrī, kad Vidzemes koncertzālē "Cēsis" visus tā dalībniekus sveiks konkursa patrons - Valsts prezidents Andris Bērziņš.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!