Foto: Publicitātes foto

ASV vadītā izmeklēšanā tiek pētīts, vai aviobūves uzņēmuma "Airbus" jaunā lidmašīnas modeļa "A220" dzinēju problēma trīs incidentos ir saistīta ar jaunas programmatūras uzstādīšanu, ziņo "Reuters".

Izmeklēšanai pietuvinātas personas ziņojušas, ka aviokompānija "Swiss" 15. oktobrī aizturēja visu "A220" modeļa lidmašīnu pacelšanos saistībā ar jau trešo incidentu pēdējo mēnešu laikā, kur dzinēju problēmu dēļ tās pēc pacelšanās bija spiestas neplānoti atgriezties vai nosēsties citā lidostā. Tādēļ šo lidmašīnu dzinēju ražotājs "Pratt & Whitney" mudināja līdzīgas pārbaudes veikt visā pasaulē.

Izskan minējumi, ka dzinēju bojājumu iemesls ir nesen atjaunotā dzinēju programmatūra, kas ir izraisījusi neparedzētas iekšējās vibrācijas. "Airbus" un "Pratt & Whitney" ir likuši "A220" pilotiem, pārsniedzot 8,8 kilometru augstumu, nenoslogot dzinēju jaudu virs 95% no dzinēju maksimālās jaudas, raksta "Reuters".

Savukārt plašāk izmantotajam "Airbus" modelim "A320" arī tiekot izmantoti tās pašas "Pratt & Whitney" saimes dzinēji, taču šiem dzinējiem izmantotās programmatūras versijas nav iekļautas kopējā izmeklēšanā. Konkrēts "A220" dzinēju problēmu iemesls nav apstiprināts, tādēļ bez programmatūras atjaunošanas ir iespējami ari citi dzinēju defektus izraisoši iemesli.

Komentēt uzsākto izmeklēšanu atteicās gan "Airbus" pārstāvji, gan izmeklēšanā iesaistītās ASV amatpersonas.

Kā norāda medijs, vienā no incidentiem tika izsists caurums dzinēja korpusā, kā dēļ Francijas nelaimes gadījumu aģentūra piesaistīja 150 brīvprātīgos motora atlūzu meklēšanai Francijas austrumu daļas mežos.

Šī modeļa saimes lidaparātus šobrīd izmanto arī Latvijas lidsabiedrība "airBaltic", kura septembra beigās saņēma pēdējo no divdesmit "Airbus" modeļa "A220-300" lidmašīnām, kas tiek uzskatīta par pašreiz videi draudzīgāko modeli pasaulē.

Kā portālam "Delfi" uzsvēra lidsabiedrībā, "airBaltic" stingri ievēroja dzinēju ražotāja "Pratt & Whitney" noteiktos termiņus un vadlīnijas attiecībā uz papildu pārbaudēm, kas iepriekšējā nedēļā tika veiktas "Airbus A220-300" lidmašīnām. Pārbaužu laikā netika atrasti konstatējumi, kas ietekmētu lidmašīnu veiktspēju.

"Drošība ir "airBaltic" galvenā prioritāte. "airBaltic" turpina veikt lidojumus ar "Airbus A220-300" lidmašīnām, vienlaikus veicot visus nepieciešamos piesardzības pasākumus. "airBaltic" arī izmanto citas versijas "Pratt & Whitney" PW1500G dzinējus nekā "Swiss". Ražotājs apstiprina, ka šie dzinēji joprojām atbilst visiem kritērijiem attiecībā uz nepārtrauktu lidojumderīgumu," uzsvēra lidsabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!