Naftas industrija atgūstas, bet nevienam nevajadzētu cerēt, ka cena spēs atgriezties pie vērtības 100 ASV dolāri par barelu, intervijā "Bloomberg" sacījis Norvēģijas naftas un enerģētikas ministrs Tords Liens.

"Lai gan ir skaidrs, ka naftas produktu piegādes un pieprasījums atgriezīsies pie līdzsvarotiem radītājiem, tas nenozīmē, ka Norvēģija plāno vai cer, ka cenas sasniegs to līmeni, kāds bija iepriekš," sacījis ministrs.

"Labāk gatavoties 60 dolāru cenai un ļaut cilvēkiem, kas cer, ka cenas atgriezīsies pie 100 dolāru atzīmes, turpināt cerēt," piebilda Tords Liens.

Valsts kontrolētā "Statoil ASA" enerģētikas kompānija, kas ir valsts lielākais nozares dalībnieks, atzinis, ka Liena minētie 60 ASV dolāri par barelu ir pamatota summa, uz kuras balstīt turpmāko tirgus biznesa modeli.

Ziņots, ka ievērojamais naftas cenu kritums ir piespiedis Norvēģiju, lielāko Eiropas naftas un dabasgāzes ieguvēju, krietni samazināt nozares investīciju apjomu un, lai piepildītu valsts budžeta mērķus, pat izmantot līdzekļus no 850 miljardus dolāru lielā valsts pensiju fonda.

Globālā tirgus naftas cenas trešdien, 26. maijā, pārsniedza 50 ASV dolārus par barelu, tādējādi pārsniedzot 50 dolāru cenas atzīmi pirmoreiz kopš 2015. gada nogales.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!