Foto: Pexels

ASV prezidents Džo Baidens trešdien paziņos, ka tirgū laidīs vēl 15 miljonus barelu no ASV stratēģiskajām naftas rezervēm, kas jau ir izmantotas rekordlielā līmenī, tomēr, energoresursu cenām pieaugot, varētu laist tirgū vēl vairāk naftas no rezervēm, atklāja augsta ranga ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Tirgū tiks laisti pēdējie 15 miljoni barelu no 180 miljonu barelu rezervēm, kuru laišanu tirgū pavasarī apstiprināja Baidens, reaģējot uz cenu pieaugumu saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, informēja amatpersona.

Baidens paziņojumā skaidri paudīšot, ka ASV valdība ir gatava laist tirgū vēl papildu naftu no rezervēm, ja tas būs nepieciešams, "Krievijas vai citu rīcībai traucējot globālajam tirgum".

Marta beigās Baltais nams paziņoja, ka nolūkā samazināt naftas cenas ASV no stratēģiskajām rezervēm pusgadu laidīs tirgū apmēram miljonu barelu naftas dienā.

Paziņojumā tika uzsvērts, ka tik liela daudzuma naftas laišana tirgū no rezervēm tik ilgu laiku pasaulē vēl nav notikusi un ka gada beigās paredzama naftas ieguves palielināšanās ASV.

Amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, uzsvēta, ka ASV stratēģiskās degvielas rezerves netiek izmantotas vieglprātīgi un tajās joprojām ir vairāk nekā 400 miljoni barelu naftas.

Vienlaikus ar paziņojumu par 15 miljonu barelu naftas laišanu tirgū, kas tirdzniecībā nonāks decembrī, Baidens arī uzsvērs plānu atjaunot rezerves, tiklīdz naftas cena būs sasniegsi 67-72 ASV dolārus par barelu, teica amatpersona.

"Galdā ir visi instrumenti," amatpersona atbildēja uz jautājumu, vai ASV varētu izvēlēties radikālākus pasākumus degvielas eksporta ierobežošanai, kas veicinātu cenu kritumu vietējā tirgū, bet varētu kaitēt sabiedrotajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!