Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs aicinājis naftas un gāzes uzņēmumiem piemērot īpašus nodokļus, vēsta "BBC".

Viņa komentāri izskan laikā, kad kara Ukrainā izraisītais cenu kāpums enerģētikā paaugstina nozares peļņu līdz jaunām virsotnēm. Gutērrešs norādījis – ir "amorāli", ka uzņēmumi gūst peļņu no krīzes.

Krievijas iebrukums Ukrainā ir izraisījis globālu naftas un gāzes deficītu un paaugstinājis cenas.

Kamēr mājsaimniecības cīnās ar apjomīgiem rēķiniem, uzņēmumi gūst labumu. Tā, piemēram, naftas un gāzes kompānija "BP" nesen ziņoja par savu lielāko peļņu 14 gadu laikā, savukārt "Shell" peļņa laika posmā no aprīļa līdz jūnijam sasniedza rekordu.

Kopā četri no lielākajiem enerģētikas uzņēmumiem – "Exxon", "Chevron", "Shell" un "TotalEnergies" – pēdējā ceturksnī nopelnījuši gandrīz 51 miljardu ASV dolāru, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā tajā pašā periodā pagājušajā gadā.

"Šī groteskā alkatība soda nabadzīgākos un neaizsargātākos cilvēkus," sacījis Gutērrešs. "Es aicinu visas valdības aplikt ar nodokli šo pārmērīgo peļņu un izmantot līdzekļus, lai atbalstītu visneaizsargātākās personas šajos grūtajos laikos," viņš piebildis.

Gutērrešs brīdinājis, ka augstām enerģijas cenām būs plašas sekas, jo mājsaimniecības un valdības visā pasaulē šobrīd ir zem spiediena. "Mēs jau redzam brīdinājuma zīmes par ekonomisko, sociālo un politisko satricinājumu vilni, kas neatstās neskartu nevienu valsti," viņš sacījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!