Foto: AFP/Scanpix

Naftas cenas pasaulē šonedēļ atkal piedzīvoja kritumu, sasniedzot zemāko līmeni šogad. Tostarp Ņujorkas biržā naftas cena pašlaik ir par 2,7% zemāka nekā gada sākumā. Galvenais iemesls bija ražošanas apmēru izaugsmes palēnināšanās Ķīnā un bažas, ka Eiropa arvien dziļāk grims parādu krīzē, kas savukārt rada bažas par pieprasījumu pēc naftas un tās produktiem.

Naftas tirgus negatīvi pārsteidza jaunākā Ķīnas statistika par ražošanas apmēriem aprīlī. Kaut arī, salīdzinot ar laiku pirms gada, piedzīvots kāpums par 9,3%, tā ir lēnākā izaugsme kopš 2009.gada, norāda analītiķi. Ķīna pašlaik ir otrs lielākais pasaules energotirgus pēc ASV. Tāpat ne visai iepriecinoši dati tika saņemti no vēl vienas lielās Āzijas ekonomikas - Indijas. Indijā ražošanas apmēri aprīlī, salīdzinot ar laiku pirms gada ir sarukuši par 3,5%.

Tirgus izaugsmi nesekmēja arī ziņas no Eiropas, kur pagājušās nedēļas beigās norisinājās prezidenta vēlēšanas Francijā un parlamenta ārkārtas vēlēšanas Grieķijā. Grieķijā pašlaik tiek mēģināts izveidot valdību pēc parlamenta vēlēšanām, taču vairāki mēģinājumi to paveikt jau cietuši neveiksmi. Tas ir radījis bažas, ka valstī var iestāties politisks haoss, kura dēļ notiks atteikšanās no reformu kursa un Grieķija būs spiesta izstāties no eiro zonas.

Tikmēr naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC ceturtdien nedaudz paaugstināja globālā naftas pieprasījuma prognozi šim gadam, par iemeslu minot stabilitāti ASV ekonomikā un atomelektrostaciju darbības apturēšanu Japānā – šie faktori ir vairojuši pieprasījumu pēc jēlnaftas pasaulē. Pēc OPEC jaunākās prognozes, 2012.gadā pieprasījums pēc jēlnaftas sasniegs 88,67 miljonus barelu dienā, kas būs par 0,90 miljoniem barelu vairāk nekā 2011.gadā. Vēl aprīlī organizācija lēsa, ka šogad pieprasījuma apmērs būs 88,64 miljoni barelu dienā. Naftas cenām gan šīs prognozes nepalīdzēja.

Nedēļa sākās ar to, ka naftas cenas pasaulē pirmdien kritās. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā pirmdien kritās par 0,55 ASV dolāriem līdz 97,94 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā Londonas biržā saruka par 0,02 ASV dolāriem līdz 113,16 dolāriem par barelu.

Otrdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā kritās par 0,93 ASV dolāriem līdz 97,01 dolāram par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā Londonas biržā saruka par 0,43 ASV dolāriem līdz 112,73 dolāriem par barelu.

Naftas cenas trešdien kritās Ņujorkas biržā, bet pieauga Londonas biržā. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā trešdien kritās par 0,20 ASV dolāriem līdz 96,81 dolāram par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā Londonas biržā pieauga par 0,47 ASV dolāriem līdz 113,20 dolāriem par barelu.

Savukārt ceturtdien naftas cenas pieauga Ņujorkas biržā, bet kritās Londonas biržā. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā ceturtdien pieauga par 0,27 ASV dolāriem līdz 97,08 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā Londonas biržā kritās par 0,47 ASV dolāriem līdz 112,73 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā bija 96,13 dolāri par barelu, kas ir par 2,4% mazāk nekā iepriekšējās nedēļas beigās. Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena kritās līdz 112,05 dolāriem par barelu, kas ir par 1% mazāk nekā iepriekšējā piektdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!