Foto: Shutterstock

ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) Atvērtā tirgus komiteja trešdien nolēma paaugstināt bāzes procentlikmi par ceturtdaļu procentpunkta.

Pēc komitejas kārtējās divu dienu sēdes tika paziņots, ka bāzes procentlikmes mērķrādītājs tiek palielināts par 0,25 procentpunktiem - līdz 4,75-5%. Tas ir augstākais bāzes procentlikmes līmenis ASV kopš 2007.gada.

Šogad bāzes procentlikmes mērķrādītājs palielināts jau otro reizi. Arī februārī tas tika paaugstināts par ceturtdaļu procentpunkta.

Pagājušajā gadā bāzes procentlikmes mērķrādītājs tika paaugstināts septiņas reizes. Mērķrādītājs tika palielināts martā un maijā, abas reizes to paaugstinot par pusi procentpunkta, kā arī jūnijā, jūlijā, septembrī un novembrī, kad tas tika palielināts par trim ceturtdaļām procentpunkta. Savukārt decembrī tas tika paaugstināts par pusi procentpunkta.

Pirms tam bāzes procentlikmes mērķrādītājs nemainīgā līmenī bija kopš 2020.gada marta, kad tas tika samazināts, lai atbalstītu ekonomiku koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes laikā.

Pēc sēdes publiskotajā paziņojumā Atvērtā tirgus komiteja norāda, ka nolūkā panākt, lai gada inflācija samazinās līdz 2% līmenim, arī turpmāk var būt nepieciešami pasākumi, kas monetāro politiku padarīs stingrāku.

Paziņojumā arī sacīts, ka pēdējā laika problēmas ASV banku sektorā, domājams, negatīvi ietekmēs aizdevumu nosacījumus mājsaimniecībām un uzņēmumiem, vispārējo ekonomisko aktivitāti, jaunu darbavietu radīšanu un inflāciju. Tomēr nav skaidrs, cik liela būs šī ietekme, piebilst Atvērtā tirgus komiteja.

FRS trešdien arī samazināja ASV IKP pieauguma prognozi šim gadam līdz 0,4% salīdzinājumā ar 0,5%, ko tā prognozēja decembrī.

Jau ziņots, ka gada inflācija ASV februārī samazinājusies līdz 6% salīdzinājumā ar 6,4% janvārī, tādējādi reģistrēts zemākais līmenis kopš 2021.gada septembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!