Foto: Pexels.com, Enric Cruz López

Tumšādainā Šarlete Dafija, veicot trīs īpašuma novērtējumus pirms tā pārdošanas Indianas štatā, secinājusi, ka īpašuma vērtība dubultojās, ja viņa izvāca no mājas fotogrāfijas un palūdza baltādainam draugam izrādīt māju novērtētājam, sievietes stāstu apraksta CNN, norādot uz pētījumu datiem, kas šo fenomenu apstiprina.

Dafija pirms trim gadiem nopirka māju par 100 tūkstošiem ASV dolāru un, ņemot vērā pieaugušās tirgus cenas, pieņēma, ka šobrīd viņas īpašums varētu maksāt apmēram 180 tūkstošus. Taču divi novērtējumi no diviem dažādiem uzņēmumiem īpašumu novērtēja uz 110 un 125 tūkstošiem, stāsta CNN.

Sievietei radās aizdomas, ka tas varētu būt saistīts ar viņas ādas krāsu. Tādēļ trešajā reizē viņa aizvāca savas ģimenes fotogrāfijas un palūdza baltādainam draugam izlikties par viņas brāli un izrādīt māju. Rezultātā māju novērtēja uz 259 tūkstošiem.

Arī neatkarīgie īpašumu analītiķi bija norādījuši, ka iepriekšējo novērtētāju cenas ir bijušas pārāk zemas un neatbilstošas tirgus vērtībai.

CNN norāda, ka jau iepriekšējie pētījumi ASV ir liecinājuši, ka rajonos, kurus apdzīvo tumšādainie īpašumi regulāri tiek novērtēti zemāk nekā rajonos, kuros apdzīvo baltādainie ar tādiem pašiem vidējajiem ienākumiem. "Brookings institute" pētījums liecina, ka rajonā, kur puse no iedzīvotājiem ir tumšādainie īpašuma vērtība tiek noteikta zemāka nekā indentiskos pārsvarā balto cilvēku apdzīvotajos rajonos.

Nekustamo īpašumu uzņēmums "Redfin", analizējot vairāk nekā septiņdesmit miljonus darījumu ASV, secinājis, ka tumšādaino rajonos īpašumi vidēji tiek novērtēti par 46 tūkstošiem dolāru mazāk.

Citi pētījumi liecina, ka vērtības starpība gadu laikā pieaug.

"Šis pierāda, ka sistēmiskais rasisms turpina vajāt mūsu apdzīvotos rajonos," norādījis bezpeļņas organizācijas "Fair Housing Center of Central Indiana", kas nodarbojas ar mājokļu jautājumu risināšanu pārstāvis Noī Rohas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!