Foto: Publicitātes foto

Pols Seitzs, (Paul Seitz), ASV jaunuzņēmuma "Skaal development" dibinātājs un izpilddirektors jau vairāk nekā gadu dzīvo Latvijā, attīsta sava uzņēmuma radošo komandu un kopā ar partneriem vada biznesu ASV. Līva Ella Indzere, "Skaal Development" personāla atlases menedžere, bijusi uzņēmuma komandā kopš biroja dibināšanas Latvijā. Ar Polu un Ellu tiekos vienā no karstajām jūlija dienām Jūrmalā. Prieks par to, ka beidzot varam sarunāties bez datora starpniecības un saulainā vasaras diena mūs noskaņo optimistiski ne tikai par jaunuzņēmuma "Skaal Development", bet arī par visa Baltijas reģiona ekonomisko attīstību.

Pol, ir mazliet neparasti sastapt amerikāņu uzņēmēju, kas dzīvo un strādā Latvijā, vadot savu ASV uzņēmumu. Kāda ir tava iepriekšējā darba pieredze?

P.S. Esmu dzimis un uzaudzis Sietlā, bet mācījos Kalifornijas štata universitātē (California State University Maritime Academy), kur ieguvu bakalaura grādu biznesa administrācijā. Tas notika tieši pirms lielā "dot-com" burbuļa, un jebkurš universitātes beidzējs tika burtiski "iesūkts" IT industrijā, ieskaitot arī mani. Sāku strādāt projektu menedžmenta jomā, un esmu turpinājis to darīt visu savu darba karjeras laiku. Kādu laiku dzīvoju nosacīti "klejotāja" dzīves veidu, jo pēc "burbuļa" plīšanas (2002. gadā), Kalifornijā vairs nebija daudz iespēju. Nonācu Honkongā, kur sadarbojos ar japāņu loģistikas kompāniju, attīstot milzīgu programmatūras projektu, kas bija globāla operācija un ietvēra gandrīz jebkuru pasaules valsti. Tā bija fantastiska pieredze!

Kad šis projekts beidzās, sāku strādāt reklāmas jomā, nodarbojoties ar mājas lapu dizaina projektiem, jo tieši tajā laikā kompānijas sāka attīstīt savas mājaslapas. Parasti fokusējos uz lielu kompāniju mājaslapām ar sarežģītu struktūru. Tolaik sadarbojos ar tādām kompānijām kā "Home Depot", "Smirnoff", "Coca Cola" – tie ir lieli klienti, kas pieprasīja visaugstākās kvalitātes produktu. Strādāju kopā ar daudziem projektu menedžeriem, parasti darba grafiks bija saspringts, termiņi īsi. Šis laiks man iemācīja, kā vislabāk izprast klienta vēlmes un arī kā sadarboties ar citiem cilvēkiem, strādājot pie viena projekta. Bet galvenais, manuprāt, lai darbs ir aizraujošs un sagādā prieku.

Varu teikt, ka manī nav neviena "radoša kaula", bet es strādāju ar radošiem cilvēkiem, un vēl joprojām esmu sajūsmināts un pārsteigts par viņu idejām.

Kurš "kauls" tev ļauj labi sastrādāties ar radošiem cilvēkiem, jo reizēm tas var būt sarežģīti gan dažādo temperamentu, gan ideju un viedokļu dēļ?

P.S. Domāju, ka tas ir tieši sajūsminātais pārsteiguma moments, kas mani iedvesmo. Nekad neesmu strādājis ar radošo komandu, kura mani labā nozīmē nebūtu satricinājusi, pārsteigusi un iedvesmojusi. Mana loma un uzdevums ir atbalstīt šos radošos cilvēkus, izveidot tādu darba vidi, kas ļauj viņiem vislabāk izpausties. Bieži vien projektu menedžeri uzstāda prasības, bet, tam kontrastā, es saku: "Neraizējies par to vai šo, es par to parūpēšos. Tu dari savu radošo daļu, es izdarīšu pārējo." Māksliniekiem tas patīk, un darba rezultāti ir lieliski.

Kā tu nonāci pie domas izveidot pats savu uzņēmumu?

P.S. Manas ģimenes saknes ir Norvēģijā, un 2019. gadā es devos atvaļinājumā, lai apceļotu Skandināviju un Eiropas ziemeļu daļu. Draugi ierosināja pēc Zviedrijas doties uz Igauniju, un tā mēs aizbraucām uz Tallinu. Mani iespaidoja arī fakts, ka "Skype" tika radīts Igaunijā. Satiku tur jaunus, gudrus, izcilus cilvēkus, kas strādāja par viesmīļiem, apkalpotājiem, veikalu pārdevējiem. Daudzi no viņiem bija dizaineri vai mājaslapu veidotāji. Es sāku vairāk sarunāties ar šiem jaunajiem cilvēkiem, un mūsu sarunās jutu īpašu sapratni un sinerģiju. Tallinā satiku arī Ellu no Latvijas, kas man varēja vairāk pastāstīt ne tikai par Igauniju, bet par visu Baltijas reģionu. Jutos tik iedvesmots, ka, atgriežoties no Tallinas, tūlīt jau 2019. gada jūlijā ASV reģistrēju uzņēmumu "Skaal Development". Ir tāds izteiciens: "Ja tu gribi iet ātri, ej viens, bet, ja tu gribi iet tālu – ej kopā ar citiem." Sāku sarunas ar saviem kolēģiem Amerikā – pieredzējušu dizaineri Dženiferu Ņujorkā un Maiklu – izcilu tehnoloģiju attīstības direktoru, ar kuru kopā strādājām lielā apavu ražošanas kompānijā Kalifornijā. Rudenī atbraucu uz Rīgu, lai saprastu un novērtētu Latvijas biznesa vidi un radošo cilvēku resursus. Uzņēmumā es nodrošinu administratīvos, organizatoriskos jautājumus, domāju par attīstību nākošajiem pieciem un vairāk gadiem. Maikls strādā pie tehnoloģiskajiem risinājumiem un Dženifera piedalās ar savu dizaineres talantu. Ella ir mūsu vietējais eksperts, kas pazīst šo vidi, zina, kā atrast talantīgus cilvēkus. Viņa palīdz attīstīt uzņēmuma "Skaal Development" komandu Latvijā.

Kad nolēmi dibināt savu uzņēmumu, vai jau uzreiz zināji, ka vēlies to attīstīt vienlaikus divās valstīs – ASV un Latvijā?

Šī ideja attīstījās pamazām. Latvijā ir brīnišķīgs talantu lauks, kas vēl līdz šim netiek pilnībā izmantots. Attīstīt uzņēmumu Latvijā ir vērtīgi darbiniekiem, kā arī klientiem. Savukārt ASV Maikls, Dženifera un es attīstām pārdošanas nodaļu, jo sarunās ar klientiem ir vajadzīga personiska pieeja.

Ella, tātad nejauša tikšanās ar Polu Tallinā noveda pie tā, ka Rīgā tika nodibināta "Skaal Development" nodaļa, un tu pašreiz strādā ASV un Latvijas uzņēmumā. Kāda ir tava darba pieredze?

E.J. Mani interesē gan bizness, gan arī darbs ar cilvēkiem. Pēc skolas sāku strādāt kompānijā "Zara" un paralēli mācījos Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU). Pa starpu vienu gadu pavadīju Dānijā, palīdzēju draudzenei attīstīt viņas biznesu, tomēr man pietrūka māju sajūtas. Atgriezos, aizbraucu atvaļinājumā uz Igauniju, un Tallinas vecpilsētā nejauši satiku Polu. Mēs sākām sarunāties par to, ka Latvijā ir tiešām labi dizaineri, mākslinieki un arī IT speciālisti. Galu galā viņam radās ideja atbraukt uz Rīgu un izprast radošo darba vidi Latvijā. Lai attīstītu uzņēmumu Latvijā, Pols lūdza mani palīdzēt atrast vajadzīgos darbiniekus un būt par "ekspertu" vietējos jautājumos. Man nebija nekādas pieredzes rekrutēšanas jomā, bet varu teikt, ka Pols ir mans mentors, viņš man ir iemācījis ļoti daudz, un strādāt "Skaal Development" ir lieliska pieredze.

Foto: Publicitātes foto

Kādi ir kritēriji, pēc kuriem vērtējat kandidātus, meklējot savam uzņēmumam jaunus darbiniekus?

P.S. Svarīgi, ka cilvēki, kaut arī ļoti talantīgi, tomēr ir piezemēti un saprātīgi. Izpratne, empātija – tās ir īpašības, kuras ir svarīgas arī no klientu perspektīvas. Mēs meklējam cilvēkus, kuri spēj atbalstīt viens otru, kompāniju un klientus, un varu teikt, ka tā ir "Skaal" korporatīvā kultūra.

Svarīgi, kā cilvēki reaģē uz atsauksmēm, jo arī negatīva klientu reakcija un atsauksme var ļoti palīdzēt mums mainīties, pieņemt citus lēmumus kā uzņēmumam.
Līva Ella Indzere

E.J. Rekrutēšanas procesā vērtējam, cik atvērti jaunām idejām ir kandidāti; vai cilvēki dod priekšroku darbam vienatnē vai komandā. Attīstot un veidojot mājaslapas un citus dizainus dažādām kompānijām, nepārtraukti nākas sadarboties ar citiem cilvēkiem, strādāt komandā. Svarīgi, kā cilvēki reaģē uz atsauksmēm, jo arī negatīva klientu reakcija un atsauksme var ļoti palīdzēt mums mainīties, pieņemt citus lēmumus kā uzņēmumam. Mums ir svarīgi redzēt, ka gan klienti, gan darbinieki jūtas labi – tad darbs kļūst daudz produktīvāks. Pārējās prasības ir specifiskas konkrētai darba pozīcijai. Mēs dodam iespēju ne tikai cilvēkiem ar iepriekšēju darba pieredzi, bet arī jauniem, tikko universitāti beigušiem kandidātiem.

P.S. Mums ir svarīgi, lai mūsu dizaineri būtu ne tikai mākslinieki, bet cilvēki ar dzīves pieredzi, spēju ātri apgūt jaunas lietas, atrisināt problēmas, tāpēc ar universitātes grādu un iepriekšējo darba pieredzi vien nepietiek. Mums ir mājaslapu veidotājs, kurš ir ļoti jauns, bez iepriekšējas pieredzes, bet ar lielu entuziasmu un spēju ļoti ātri mācīties un apgūt jaunas lietas. Jaunības entuziasms var būt liels dzinējspēks.

Kāpēc izvēlējāties veidot darba biroju ārpus ASV un kādas ir priekšrocības attīstot daļu kompānijas Latvijā?

P.S. Sekoju virzienam, kas ASV attīstās jau vairāk nekā desmit gadus – veidot birojus ārpus Amerikas. Vispirms jau, Amerikā ir mazāk iespēju atrast pieredzējušus dizainerus un mājaslapu veidotājus. Lielākoties mākslinieki dzīvo lielās pilsētās vai blakus tām, toties rūpnieciskie kompleksi izvietoti ārpus pilsētām. Jau labu laiku lielās kompānijas pieņem darbā cilvēkus Indijā, Brazīlijā, Polijā – itin visur pasaulē. Man ir liela pieredze, strādājot starptautiskos projektos un veidojot darba komandu ārpus ASV.

Tomēr, arī meklējot darbiniekus starptautiskā atlasē, ir darba sektors, ko nav viegli aizpildīt – tas ir radošais un inovatīvais sektors. Domāju, ka Latvija un viss Baltijas reģions var ļoti labi aizpildīt tieši šo darba tirgus sektoru. Ļoti talantīgi cilvēki, ar izcilu radošo domāšanu, labu kultūras izpratni, kas viegli spēj komunicēt, ir nepārspējama vērtība. Vajag tikai "palīdzīgu roku", tīklošanos, sakarus ar lielajiem uzņēmumiem ASV. Tā savukārt ir mana pieredze, un es to varu nodrošināt.

Mana, Maikla un Dženiferas pieredze darbā lielās kompānijās liecina – kad jāatrisina kāda sarežģīta radoša problēma, uzņēmums grib pieņemt darbā ekspertus ar pieredzi, kas spēj šo problēmu atrisināt vai ir ko līdzīgu darījuši jau iepriekš. Ievest darba tirgū veselu valsti ar cilvēkiem, kuriem ir šīs radošās spējas, ir varens spēks.

Kādus pakalpojumus "Skaal Development" piedāvā ASV tirgū?

P.S. Mēs vēl esam jaunuzņēmums un tāpēc darīsim jebko. Bet, nopietni runājot, mūsu uzņēmums strādā trijos biznesa virzienos. Pirmais – mēs piedāvājam mūsu dizaina un attīstības speciālistu pakalpojumus tieši ASV klientiem. Piemēram, pašreiz mums ir liels klients Ņujorkā, kam vajadzīgi četrpadsmit dizaineri. Cilvēki no Latvijas, "Skaal" darbinieki, strādā "pa tiešo" ar šo klientu. Otrs virziens – attīstām mājaslapu veidošanu un integrāciju, un mums jau ir dizaineri un mājaslapu attīstītāji, kas strādā šajā virzienā. Trešajā virzienā, kas ir klientu pieredzes un atsauksmju analīze, vēl neesam sākuši strādāt, tas ir nākošā gada mērķis. Katram jaunam uzņēmumam visgrūtākais ir pats sākums. Ja uzņēmuma attīstību mēs vērtētu 100 baļļu sistēmā, tad no 1 līdz 10 ir tas grūtākais laiks, bet no 10 līdz 100 jau iet daudz vieglāk un ātrāk.

Pagājušajā gadā ap šo laiku "Skaal" nebija neviena darbinieka un neviena klienta, bet gada laikā esam izauguši līdz 10 pastāvīgiem darbiniekiem, un līdz gada beigām ceram Latvijas birojā nodarbināt ap divdesmit cilvēkiem.

Kā pandēmija ir ietekmējusi jūsu uzņēmuma izaugsmi, jo tas tika reģistrēts neilgi pirms pandēmijas sākuma?

P.S. Mums tā bija lieliska izdevība! Visi sāka strādāt attālināti, un lielās kompānijas kļuva atvērtākas idejai sadarboties ar ļoti kvalificētiem darbiniekiem, kas strādā no citas valsts.

Kas ir jūsu klientu bāze?

P.S. Mūsu klienti ASV ir liela reklāmas un mārketinga grupa Ņujorkā, apģērbu un apavu lieltirgotava Losandželosā un vairākas vidēja izmēra kompānijas dažādās Amerikas vietās. Klientu meklēšana notiek, bet īpaši to intensificēsim, sākot ar nākošo gadu. Mēs fokusēsimies uz lielām kompānijām, kurām vajag risināt specifiskas problēmas un uzdevumus. Mēs darbojamies savu finansiālo resursu ietvaros, kas varbūt nozīmē lēnāk, toties stabilāk. Šobrīd joprojām ieguldām mūsu uzņēmumā, jo, pēc ASV standartiem, samaksu par darbu saņemam 60 dienu laikā pēc darba pabeigšanas. Ja vēl ierēķina apmēram vienu mēnesi, kamēr strādājam, tas izveido vismaz trīs mēnešu ciklu, un ir diezgan sarežģīti jaunuzņēmumiem, kas tikko iesāk savu darbu. Tomēr jau rudenī mēs būsim pozitīvā bilancē.

Vai plānojat savam uzņēmumam piesaistīt investorus?

P.S. Domājam veidot kompāniju tikai un vienīgi balstoties uz personīgajiem finanšu līdzekļiem. Var jau dabūt investorus un "iemest" uzņēmumā naudu, bet tas neatrisinās strukturālos jautājumus, tikai tos nomaskēs. Uzņēmumā jābūt zināmai izdzīvošanas spriedzei, it īpaši sākuma periodā. Mēs izdarām darbu, nosūtām klientiem rēķinu, gaidām samaksu un tad paplašinām savu darbinieku skaitu. Gada beigās jau būsim daudz stiprākā finansiālā pozīcijā, lai paplašinātu mūsu kompāniju. Es un mani partneri skatāmies uz uzņēmuma attīstību ilgtermiņā, un tas nevar būt atkarīgs no investoriem vai aizņēmumiem.

Kad stāstu par Latvijas likumdošanu darbaspēkam, bieži vien manu amerikāņu kolēģu reakcija ir – jā, tie ir labi, tās ir labas idejas! Veids, kā darbaspēka likumi ir strukturēti Latvijā, ir tas, ko mēs vēlētos Amerikā.
Pols Seitzs

"Skaal Development" ir ASV reģistrēts uzņēmums, bet jūsu darbinieki strādā Latvijā. Cilvēki bieži vien sūdzas, ka Latvijas birokrātija ir pārāk sarežģīta un ierobežojoša. Cik sarežģīti uzņēmumam ir būt pakļautam divu valstu finansiālajai un darba likumdošanai?

P.S. Tas ir diezgan sarežģīti, tomēr, pēc uzņēmuma struktūras, mēs saņemam samaksu pēc ASV likumdošanas, bet saviem darbiniekiem maksājam, sekojot Latvijas likumiem. Katrai valdībai ir savi likumi un ierobežojumi. Tomēr, kad stāstu par Latvijas likumdošanu darbaspēkam, bieži vien manu amerikāņu kolēģu reakcija ir – jā, tie ir labi, tās ir labas idejas! Veids, kā darbaspēka likumi ir strukturēti Latvijā, ir tas, ko mēs vēlētos Amerikā. Dažas lietas Latvijā tiek uztvertas kā pašsaprotamas, piemēram A un B tipa slimības lapas, tā ir ļoti loģiska doma.

Es vēl joprojām adaptējos Latvijas likumdošanai, un mana izpratne attīstās, bet, protams, man ir vajadzīgi arī konsultanti. Mums šeit ir gan jurists, gan grāmatvedis, un es ar viņiem konsultējos gandrīz katru dienu. Tieši tāpat mums ir jurists un grāmatvedis arī ASV. Tas, protams, izmaksā vairāk, bet ļauj mums uzturēt skaidru izpratni, kā uzņēmumam strādāt starp ASV un Latviju.

Kā tu vērtē Latvijas biznesa vidi, ņemot vērā tavu ASV un starptautisko pieredzi?

P.S. Latvijas pārstāvji no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) ir bijuši ļoti izpalīdzīgi. Man vajadzēja lidot uz Latviju pagājušajā gadā, kad jau bija stājušies spēkā pandēmijas ierobežojumi. Es uzrakstīju vēstuli valdības iestādēm, un viņi mani tūlīt saveda kopā ar LIAA pārstāvniecību ASV. Rezultātā no pārstāvniecības vadītāja Toma Zvidriņa saņēmu vēstuli, kas ļāva man iebraukt valstī, un nepieciešamo palīdzību citos jautājumos. Ceru, ka turpināsim sastrādāties arī nākotnē, piemēram darbinieku tālākapmācības jautājumos.

Pol, tu nāc no amerikāniskas vides, esi strādājis dažādās pasaules metropolēs, bet tagad atrodies šeit –salīdzinoši klusajā, mierīgajā Latvijā. Kā tu šeit jūties?

P.S. Latvijā es jūtos lieliski! Man patīk izaicinājumi un man patīk apmācības process. Daudzu gadu pieredze lielās ASV kompānijās man ir devusi dažādas idejas, kuras varu šeit īstenot – dot darbiniekiem pareizu darba struktūru, atbalstu, un tad uzņēmumā viss nostājas savās vietās. Ja rūpas par cilvēkiem ir pirmajā vietā, tad ienākumi sekos.

E.J. Es jau sākumā Polu brīdināju, ka latvieši var būt ļoti rezervēti. Pašreiz gan lietas mainās, un mēs kļūstam atvērtāki. Mūsu uzņēmumā arī valda atvērta gaisotne, kurā uzticas darbiniekiem. Piemēram, ir zināma darba laika brīvība – galvenais, lai darbs tiktu padarīts laikā un kvalitatīvi. Mēs cenšamies veidot darbinieku kopību, balstītu uz savstarpēju draudzību, izpalīdzību, izpratni. Pols arī atbalsta uzņēmuma darbinieku tālāku mācīšanos, un arī es turpināšu savas studijas.

Pol, vai tev nepietrūkst lielais pasaules biznesa "spēļu laukums", ko tik labi var just Kalifornijā?

P.S. Padomāsim, kāda bija Sanhosē un Paloalto apkārtne, kad Silīcija ieleja tikai sāka attīstīties. Tur nebija nekā, absolūti nekā. Var tikai iedomāties to aizrautību un sajūsmu, kas valdīja Silīcija ielejā laikā no 1985. līdz 2000. gadam. Tas attīstības un izaugsmes temps un dinamika! Es to redzu un paredzu arī šeit.

Ja Latvijas uzņēmumu starpā palīdzēsim viens otram, mēs varam Latviju un Baltijas reģionu izveidot par vietu, kurp dodas pasaules kompānijas, ja tam vajag dizainerus, reklāmas speciālistus, mājaslapu attīstītājus un citus augstas klases speciālistus.
Pols Seitzs

Vai tu tici, ka Baltija var kļūt par pasaules nākošo Silīcija ieleju?

Nešaubīgi! Citādi es šeit nebūtu. Šeit ir zināšanas, prasmes un spēks. Vienīgais, kas jāizdara – šis spēks jāsavieno, jāsakontaktē ar cilvēkiem, kam tas vajadzīgs un kas to meklē. Tad Baltijas reģions iegūs reputāciju, attīstības dinamiku un nozīmi pasaules biznesa kontekstā. "Skaal Development" nekonkurē ar citām Latvijas vai Baltijas kompānijām. Mēs konkurējam ar kompānijām Indijā, Brazīlijā un citās pasaules vietās. Ja Latvijas uzņēmumu starpā palīdzēsim viens otram, mēs varam Latviju un Baltijas reģionu izveidot par vietu, kurp dodas pasaules kompānijas, ja tam vajag dizainerus, reklāmas speciālistus, mājaslapu attīstītājus un citus augstas klases speciālistus.

Vai tas nozīmē, ka tu plāno palikt Latvijā ilgāku laiku?

Pilnīgi noteikti, vismaz piecus gadus kā minimums. "Skaal Development" vispirms tiks nostabilizēts kā uzņēmums, un mēs attīstīsim inovatīvus darba virzienus un risinājumus. Mums nav vajadzīgs milzīgs darbinieku skaits, bet gan augsti kvalificēti, motivēti cilvēki, kas veiktu īpašus, tehniski un radoši sarežģītus projektus. Pandēmijai rimstoties, vēlamies atvērt nelielu biroju kopstrādes telpās Rīgā, lai varam labāk tīkloties ar Latvijas uzņēmumiem, dizaineriem un citiem speciālistiem. Ar prieku gaidu laiku, kad darbinieki pēc vajadzības varēs atnākt uz mūsu biroju tikties, strādāt, apmainīties ar domām.

Arī man ir pārliecība, ka neviena izcila tehnoloģija nevar aizstāt cilvēcisko kontaktu un to īpašo gaisotni, kas valda tad, kad varam sarunāties un dalīties ar savām domām un idejām, raugoties sarunu biedrā, tepat, blakus krēslā vai pretējā galda pusē. Radošas idejas rada īpašu enerģētisko lauku, kas savukārt spēj ģenerēt cilvēkos atkal jaunu radošumu. Tieši to sajutu arī es pirmajā "dzīvajā" intervijā divu gadu laikā ar Polu un Ellu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!