Foto: AP/Scanpix
Naftas cenas pasaules tirgos aizvadīto nedēļu noslēdza ar stabilu kāpumu. Turklāt Ņujorkas biržā kotētās WTI markas jēlnaftas cena nedēļas laikā auga par gandrīz 11%, sasniedzot lielāko nedēļas pieaugumu kopš pagājušā gada augusta.

Naftas cenu kāpumu no vienas puses sekmēja ziņas par mazākiem slānekļa naftas ieguves apmēriem ASV, kā arī naftas vadu bojājumiem Irākā un Nigērijā, kuri varētu samazināt naftas piegādi tirgiem par aptuveni 800 tūkstošiem barelu dienā vismaz divas nedēļas.

No otras puses tirgus dalībnieki gaida marta vidū paredzēto lielo naftas eksportētājvalstu pārstāvju tikšanos, kurā tiks spriests par naftas ieguves apmēru iesaldēšanu janvāra līmenī. Pašlaik tiek ziņots, ka šajā sanāksmē piedalīsies vismaz četras pasaules lielās naftas ieguvējvalstis, ieskaitot naftas eksporta līderi Saūda Arābiju.

Daļa no aģentūras "Reuters" aptaujātajiem analītiķiem pauž prognozi, ka naftas cenas tuvākajā laikā turpinās augt, vai vismaz - svārstīties. Investīciju banka "Jefferies" savā pēdējā prognozē norāda, ka naftas ieguves samazināšanās lielākajās naftas eksportētājvalstīs, kuras neietilpst Naftas eksportētājvalstu organizācijā (OPEC), visdrīzāk izraisīs naftas cenu celšanos šā gada otrajā pusē.

Nedēļa sākās ar to, ka pirmdien naftas cenas pasaulē pieauga, ko noteica investoru cerības, ka galvenie naftas ražotāji sarunās vienosies par ieguves apjoma iesaldēšanu. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm martā pirmdien pieauga par 1,84 ASV dolāriem - līdz 31,48 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī Londonas biržā kāpa par 1,68 dolāriem - līdz 34,69 dolāriem par barelu.

Otrdien naftas cenas pasaulē kritās pēc tam, kad Saūda Arābijas naftas ministrs apstiprināja, ka ir pret ieguves apjoma samazināšanu globālās pārprodukcijas apstākļos. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī otrdien kritās par 1,52 ASV dolāriem - līdz 31,87 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī Londonas biržā saruka par 1,42 dolāriem - līdz 33,27 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē trešdien pieauga pēc ziņām, ka ASV komerciālās benzīna rezerves no 13. līdz 19.februārim kritušās par 2,2 miljoniem barelu un šis kritums bijis straujāks par gaidīto. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī trešdien pieauga par 0,28 ASV dolāriem - līdz 32,15 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī Londonas biržā kāpa par 1,14 dolāriem - līdz 34,41 dolāram par barelu.

Naftas cenas pasaulē ceturtdien pieauga, investoriem gaidot Krievijas, Saūda Arābijas un citu naftas ieguves valstu sanāksmi martā, kurā tiktu apspriesti pasākumi naftas tirgus stabilizēšanai. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī ceturtdien pieauga par 0,92 ASV dolāriem - līdz 33,07 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī Londonas biržā kāpa par 0,88 dolāriem - līdz 35,29 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī bija 32,78 ASV dolāri par barelu, kas ir par 10,6% vairāk nekā iepriekšējās nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī bija 35,1 dolārs par barelu, kas ir par 6,3% vairāk nekā pirms nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!