Foto: AFP/Scanpix

ASV kompānijas "American Airlines" un "US Airways" plāno izveidot vienu no pasaulē lielākajām lidsabiedrībām. Abas kompānijas ceturtdien paziņoja par uzņēmumu apvienošanos, vēsta raidsabiedrība BBC.

Darījums, kas apvienotās kompānijas vērtību palielinās aptuveni līdz 11 miljardiem dolāru (5.7 miljardi latu), pietuvinās "American Airlines" tuvāk savam konkurentam "Delta Airlines". 72% jaunās lidsabiedrības daļu piederēšot "American Airlines" bankrota kreditoriem.

"American Airlines" mātes uzņēmums pirms vairāk nekā gada iesniedza maksātnespējas aizsardzības pieprasījumu. Lidsabiedrība ar 80 gadu senu vēsturi vēl pirms pieciem gadiem bija izaugusi par pasaules lielāko aviokompāniju, skaidro BBC.

"American Airlines" bija viena no pirmajām lidsabiedrībām, kas sāka lojalitātes programmas biežiem lidotājiem un ieviesa mainīgu cenu sistēmu atkarībā no pieprasījuma. Tomēr lieli zaudējumi, kuros kompānija vainoja augstās darbaspēka izmaksas, bet arodbiedrības slikto uzņēmuma pārvaldi, noveda "American Airlines" līdz bankrotam. Tikmēr otra lidsabiedrība – "US Airways" – pēdējos gados ir strādājusi ar peļņu.

Abas lidsabiedrības sarunas sāka jau augustā, kad parakstīja vienošanos par apmainīšanos ar konfidenciālu informāciju. Apvienotā kompānija darbosies ar "American Airlines" zīmolu, bet izpilddirektors būšot pašreizējais "US Airways" vadītājs Dougs Parkers.

Lidsabiedrības rīcībā būs ap 900 lidmašīnu, nodrošinot vairāk nekā 3000 lidojumu un nodarbinot 100 000 cilvēku. Darījumu vēl jāapstiprina konkurences regulatoriem un ASV bankrotu tiesai, piebilst BBC.

Darījums seko intensīvam apvienošanās periodam ASV gaisa satiksmes sektorā. "Delta Airlines" jau ir apvienojusies ar "Northwest Airlines", bet "Continental Airlines" ar "United Airlines".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!