Foto: Pexels

Runas par to, ka Igaunijā ir dabasgāzes rezervju deficīts, neatbilst realitātei, paziņojis Igaunijas dabasgāzes piegādes uzņēmuma "Eesti Gaas" valdes loceklis Rauls Kotovs.

Kā viņš piektdien skaidrojis Igaunijas sabiedriskajai radiostacijai, gāzes rezerves Igaunijā ir pietiekamas un piegādes turpinās. Kā ierastu praksi viņš raksturoja situāciju, kad piegādātāji veic vairākkārtējus pasūtījumus un iesaistās sarunās.

Komentējot Narvas pašvaldības paziņojumus, ka pilsēta gatavojas izsludināt ārkārtējo situāciju gāzes nepietiekamības dēļ, Kotovs sacīja, ka šajā gadījumā "Eesti Gaas" nepiedalījās iepirkumu konkursā, jo uzskatīja, ka enerģētikas kompānija "Eesti Energia"s pēs nodrošināt gāzes rezerves sava koncerna iekšienē.

Kad tiks organizēts jauns iepirkuma konkurss, "Eesti Gaas" tajā piedalīsies, lai nodrošinātu gāzes piegādes arī patērētājiem Igaunijas trešajā lielākajā pilsētā.

Kotovs mudināja "Eesti Gaas" klientus nesatraukties par enerģijas rezervēm jaunajai apkures sezonai. Pašlaik Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes terminālī esot piegādātas trīs lielas kravas Igaunijas vajadzībām.

Jau vēstīts, ka Narvas pašvaldības krīzes komiteja ceturtdien atzinusi, ka pastāv ārkārtējās situācijas draudi, jo dabasgāzes iepirkuma konkursā, kuru organizēja kompānija "Enefit Power", nav pieteicies neviens pretendents un pilsētai draud dabasgāzes piegāžu pārrāvums.

Igaunijas energokompānijas "Eesti Energia" valdes priekšsēdētājs Hando Suters otrdien ERR teica, ka valstī pēc iespējas ātrāk vajadzētu izsludināt nacionāla līmeņa ārkārtējo situāciju saistībā ar dabasgāzes piegāžu situāciju valstī. Tas ļautu siltumapgādes uzņēmumiem un rūpnieciskajiem klientiem sākt pieteikties pagaidu un ārkārtas izmaiņām viņu integrētās vides atļaujās, lai varētu izmanot citus - lielāku piesārņojumu veidojošus - enerģijas avotus.

"Eesti Energia" ir Igaunijas valstij piederošs elektroenerģijas, siltuma ražotājs un pārdevējs. "Enefit Power" ir tā meitasuzņēmums.

Savukārt "Eesti Gaas" piegādā dabasgāzi pa cauruļvadiem, kā saspiestu dabasgāzi un kā sašķidrinātu dabasgāzi. Tāpat kompānija pārdod elektroenerģiju mājsaimniecībām un uzņēmumiem, kā arī attīsta dažādus enerģijas ražošanas risinājumus. "Eesti Gaas" vienīgais akcionārs ir Igaunijas investīciju kompānijas "Infortar" meitasuzņēmums "Trilini Energy". Latvijā un Somijā uzņēmums strādā ar zīmolu "Elenger".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!