Foto: Europa.eu

Polijas jaunais finanšu ministrs Mateušs Ščureks izteicies, ka eiro ieviešanas radītās priekšrocības ir fikcija un tāpēc Polija nesteigsies ar vienotās Eiropas valūtas ieviešanu, vēsta Polijas Radio.

Tāpat ministrs uzskata, ka Polijai nepieciešams pilnībā pārskatīt valsts nodokļu sistēmu.

"Eirozonas sniegtās priekšrocības - ekonomikas pacelšanās jaunā līmenī attiecībā uz pieeju kapitālam un tā izmaksām, kā arī ārējā finansējuma stabilitāte - tas viss ir izrādījies fikcija," paziņoja Ščureks, kas par Polijas finanšu ministru kļuva vien pagājušajā nedēļā.

Polijas valdošā Pilsoniskā platforma (PO) bijusi aktīva eiro ieviešanas atbalstītāja, tomēr eirozonu skārusī krīze šo entuziasmu ir mazinājusi.

Polijas premjerministrs Donalds Tusks iepriekš paziņoja, ka centieni ieviest eiro Polijā tiks atlikti vismaz līdz nākamajām vēlēšanām, kas paredzētas 2015.gadā.

Savukārt Ščureka izteikumi ļauj secināt, ka eiro ieviešana Polijā varētu tikt atlikta uz vēl ilgāku laiku.

"Mans viedoklis ir tāds, ka šobrīd tas [iestāšanās eirozonā] ir krietni mazāk vērtīgi, nekā šķita pirms krīzes," laikrakstam "Dziennik Gazeta Prawna" norāda ministrs.

Tikmēr par Polijas sarežģīto nodokļu sistēmu Ščureks nedēļas nogalē notikušajā PO sanāksmē teica: "Mums nepieciešams saskaņot publiskās finanšu sistēmas, nodokļu maksātāju un biznesa intereses, lai radītu sistēmu, kas veicinās labklājību un izaugsmi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!