Pēc kreditēšanas apsīkuma pasaules finanšu krīzes ietekmē šā gada pirmajā ceturksnī lielākajā daļā Eiropas Savienības (ES) valstu uzņēmumu kreditēšanas apjomi sākuši augt, kamēr Baltijas valstīs kredītportfelis turpinājis samazināties, liecina Eiropas Centrālās bankas (ECB) dati.

Visvairāk pirmā ceturkšņa laikā nefinanšu uzņēmumiem piešķirto kredītu portfelis ir palielinājies Zviedrijā - par 6,9%, Rumānijā - par 5%, Polijā - par 4,3%, Maltā - par 4,1% un Čehijā - par 2,9%, un kopumā pieaugums fiksēts pavisam 15 ES valstīs.

Savukārt lielākais kreditēšanas samazinājums šogad bijis Īrijā, kur nefinanšu uzņēmumiem piešķirto kredītu atlikums pirmajā ceturksnī sarucis par 4,6%, Lietuvā - par 2,2% un Latvijā - par 1,4%. Igaunijā uzņēmumu kreditēšana samazinājusies par 0,5%.

2009.gada laikā kredītportfeļa pieaugumu uzrādīja tikai septiņas ES valstis, kamēr pārējās valstis, tostarp Latvija, Lietuva un Igaunija, piedzīvoja kritumu. Latvijā uzņēmumiem piešķirto kredītu atlikums gada laikā samazinājās par 6,7%, Lietuvā - par 9,4% un Igaunijā - par 4,8%.

Visvairāk uzņēmumu kreditēšana pērn samazinājās Īrijā - par 11,1%, rāda ECB "Statistical Data Warehouse" dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!