Foto: Unsplash
Dārzeņu ražotāji gan Ziemeļeiropā, gan Rietumeiropā apsver iespēju pārtraukt darbību Eiropas enerģētikas krīzes ietekmes dēļ, tādējādi vēl vairāk apdraudot pārtikas piegādes, raksta "Reuters".

Elektroenerģijas un gāzes cenu kāpums ietekmēs apsildāmās siltumnīcas ziemā, kur audzē tādus dārzeņus kā tomātus, papriku un gurķus, kā arī tos, kuri jāglabā aukstumā, piemēram, ābolus un sīpolus.

Eiropas lauksaimnieki brīdinājuši par dažādu dārzeņu deficītu. Paredzamā ietekme uz ražošanu un cenu lēciens nozīmē, ka lielveikali visdrīzāk vairāk produktu iegādāsies no siltākām valstīm, piemēram, Marokas, Turcijas, Tunisijas un Ēģiptes.

Lielākās izmaksas dārzeņu audzētājiem, kuri audzē dārzeņus siltumnīcā, rada tieši gāzes cenu pieaugums. Piemēram, divi franču lauksaimnieki, kas patlaban no jauna slēdz elektroenerģijas līgumus 2023. gadam, atzinuši, ka viņiem piedāvā vairāk nekā 10 reižu augstākas cenas nekā 2021. gadā.

"Tuvākajās nedēļās es veidošu plānus nākamajai sezonai, bet nezinu, ko darīt," sacījis Bendžamins Simonots-De Voss, kurš audzē gurķus, tomātus un zemenes Parīzes dienvidu reģionā. "Ja šāda situācija paliks, tad nav jēgas sākt jaunu sezonu. Tas nav ilgtspējīgi," viņš uzsvēris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!