Foto: AFP/Scanpix
Ceturtdien Eiropas Parlaments (EP) balsojumā pieņēma ES 2012. gada budžetu, apstiprinot tā kopējo apjomu un izmaksu prioritātes, tostarp, izaugsmes veicināšanu, atbalstu inovācijām, nodarbinātībai un robežkontrolei, informēja EP Informācijas birojs.

Nākamā gada reālajiem maksājumiem kopumā atvēlēti 129,1 miljardi eiro( 90 miljardi latu), savukārt ilgtermiņa saistībām - 147,2 miljardi eiro ( 105 miljardi latu) (šajā sadaļā budžets palielināts par 3,8%).

Reālajiem maksājumiem atvēlēto budžeta daļu, atbilstoši dalībvalstu prasībām, palielināja par 1,86%, tādējādi tikai daļēji ņemot vērā prognozētās vajadzības un tām atbilstošu finansējumu. Eiropas Komisija (Komisija) , Eiropas Padome (Padome) un Eiroparlaments (Parlaments) vienojās pārskatīt šo jautājumu nākamgad, lai izvērtētu, vai ir vajadzīgi budžeta grozījumi. Dalībvalstis parakstījušas arī deklarāciju, apliecinot apņemšanos vajadzības gadījumā piešķirt papildu līdzekļus.

"Krīzes laikā esam spējuši samazināt darbības izmaksas, vienlaikus saglabājot izaugsmi un konkurētspēju," atzinis visu budžeta apspriešanā iesaistīto institūciju Samierināšanās komitejas pārstāvis Alēns Lamasūrs.

Tomēr deputāts bija kritisks par Padomes koncentrēšanos uz reālo maksājumu budžetu, vienlaikus nepievēršot pietiekamu uzmanību ilgtermiņa saistībām. "Mums ir jāatjauno līdzsvars starp abām budžeta daļām, lai nevajadzētu katru gadu no jauna lauzīt galvu par to, kam atņemt naudu", viņš norāda. Viņaprāt vienīgais risinājums būtu turpmāk samazināt dalībvalstu iemaksas un aizvietot tās ar ES pašu resursiem.

Deputāte, kas atbildīga par budžeta jautājumu virzību Parlamentā Frančeska Balzani savukārt paudusi bažas, ka budžets maksājumu sadaļā, par ko izdevies vienoties, varētu būt nepietiekams nākamā gada rēķinu nomaksai. Viņai piekrīt par budžetu atbildīgais ES komisārs Janušs Levandovskis . "Mums ir jāmaina ikgadējā budžeta procedūra, īpaši attiecībā uz Daudzgadu finanšu shēmu. Šobrīd es vēlos cerēt, ka dalībvalstis pildīs deklarācijā nostiprināto apņemšanos," sacīja Levandovskis.

Parlaments un dalībvalstis vienojās arī par papildu 100 miljonu eiro ( 70 miljonu latu) piešķiršanu ITER pētniecības programmai kodolsintēzes jomā, ko īsteno Francijas dienvidos. Turpmākajos gados programmas izmaksu segšanai būs vajadzīgs daudz vairāk līdzekļu. Par to turpmākās debates notiks Budžeta komitejā un trīspusējā dialogā ar dalībvalstīm.

Parlaments apstiprināja arī vienošanos par papildu finanšu vajadzībām 2011. gadā. Tas vajadzīgs, jo Komisija dažās jomās vairs nespēj pildīt savas maksājumu saistības. Līdzekļus pārdalīs budžeta ietvaros, un dalībvalstis piešķirs papildus 200 miljonus eiro, lai maksājumus varētu novirzīt Sociālā fonda un pētniecības projektiem.

Nākamnedēļ Budžeta komitejā balsos arī par budžeta grozījumiem, kas vajadzīgi, lai no Eiropas Savienības Solidaritātes fonda piešķirtu 38 miljonu eiro palīdzību Spānijai un Itālijai pēc zemestrīcēm Lorkā un plūdiem Veneto reģionā.

Parlamenta delegācija un ES dalībvalstis par budžeta galīgo versiju vienojās samierināšanas komitejas sanāksmē 18. novembrī. Galīgajā kompromisā par ilgtermiņa saistību budžetu dalībvalstis atbalstīja Eiropas Parlamenta ierosinātās prioritātes - izaugsmi, inovāciju, nodarbinātību, robežkontroli, migrāciju un atbalstu demokrātijas attīstībai arābu valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!