Foto: VID
Pašlaik ES budžetam un dalībvalstīm cigarešu kontrabanda ik gadu rada zaudējumus aptuveni 10 miljardu eiro (7 miljardi latu) apmērā, sestdien "Latvijas Avīzē" publicētajā rakstā norāda ES nodokļu un muitas savienības, revīzijas un cīņas pret krāpšanu komisārs Aļģirds Šemeta.

Kontrabanda atņem ES naudu, ko būtu varēts ieguldīt veselības aprūpē, izglītībā vai infrastruktūrā.

"Noziedzīgie grupējumi labi nopelna, viltojot un nelegāli ievedot cigaretes, bet lētu cigarešu paciņu nopirkušais smēķētājs ne vienmēr apzinās, ka šādā veidā viņš ber naudu likumpārkāpēja kabatā. Tāpēc es atgādinu ikvienam potenciālajam cigarešu pircējam "no rokas": jūs sevi apzogat. Jūs nezināt, kur šīs cigaretes ir ražotas, un jūs nevarat zināt, kā to smēķēšana ietekmēs jūsu veselību, taču risks ir paaugstināts," rakstā uzsver komisārs.

Viņš atzīst, ka kontrabandas cigaretes ES ieved galvenokārt pāri tās austrumu robežai. "Tās ir vai nu labi pazīstamu tirdzniecības marku viltojumi, vai cigaretes, kas ražotas legāli, tomēr vienmēr bijušas paredzētas pārdošanai melnajā tirgū. Šādu cigarešu piemērs ir pēdējā laikā sevišķi izplatītās "Jin Ling". Šīs kontrabandas cigaretes ražo uzņēmums "Baltic Tobacco Factory" ("BTF"), kas atrodas Kaļiņingradas apgabalā – Krievijas anklāvā starp Lietuvu un Poliju. 2009. gadā vien atbildīgās iestādes ES konfiscēja 400 miljonu "Jin Ling" cigarešu. Eksperti lēš, ka tā ir tikai aisberga redzamā daļa: 5 – 10% no kopējā kontrabandas daudzuma," klāsta Šemeta.

Iespēja bez problēmām pirkt lētas cigaretes melnajā tirgū ir faktors, kas sekmē nikotīnatkarības izplatīšanos neaizsargātās iedzīvotāju grupās, sevišķi jauniešu vidū. Stāvokli pasliktina tas, ka šīs cigaretes neatbilst veselības aizsardzības standartiem, kas noteikti ES tiesību aktos par tabakas kontroli, savas bažas pauž EK pārstāvis.

"Paciņa plaši pieprasītu cigarešu Īrijā maksā 8,55 eiro, bet Moldovā to ir reāli nopirkt par 1,05 eiro. Īpaši melnajam tirgum ražotu cigarešu paciņa vienā no ES austrumu kaimiņvalstīm maksā nieka 20 centu. Peļņas daļa nav sliktāka kā no narkotikām, toties sodi neveiksmes gadījumā – daudz mīkstāki. Kontrabandisti itin bieži darbojas galvenokārt tur, kur kontrole ir pavirša, muitas ierēdņi korumpēti un sodi – iespējami mazāki," atzīst komisārs.

Viņš skaidro, ka Eiropas Komisija par prioritāti izvirzījusi apturēt kontrabandas preču, sevišķi cigarešu, plūsmu no Krievijas, Ukrainas, Moldovas un Baltkrievijas.

Lai palīdzētu pārspēt kontrabandistus, plānota jaunākās paaudzes tehniskā aprīkojuma (skeneru, automatizētas pazīšanas rīku un nakts redzamības aprīkojuma) uzstādīšana robežkontroles punktos. Savukārt līdzvērtīgi bargu sankciju un sodu noteikšana visās dalībvalstīs kontrabandistiem atņems stimulu meklēt labāko piedāvājumu "sodu lielveikalā". Kontrabandas apturēšanā palīdzēs arī pakāpeniska akcīzes nodokļa likmju izlīdzināšana tabakas izstrādājumiem ES un kaimiņvalstīs, norāda komisārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!