Foto: Shutterstock
Eiropas Komisija (EK) ceturtdien nosauca par nesamērīgu Krievijas lēmumu aizliegt svaigu dārzeņu importu no Eiropas Savienības (ES) valstīm un solīja pieprasīt paskaidrojumus par šādu rīcību.

"Tas ir nesamērīgi," paziņoja EK preses pārstāvis veselības jautājumos Frederiks Vinsents pēc tam, kad Krievija aizliedza svaigu dārzeņu eksportu no ES valstīm, bažījoties par zarnu nūjiņas infekcijas izplatību.

"Komisija pieprasīs Krievijas amatpersonām paskaidrojumu," viņš teica un piebilda, ka Eiropā audzēto svaigo dārzeņu eksports uz Krieviju ik gadu veido trīs līdz četrus miljonus eiro (2,1–2,8 miljonus latu) lielu apgrozījumu.

Jau ziņots, ka Krievijā no ceturtdienas ir noteikts aizliegums ievest svaigus dārzeņus no visām ES valstīm zarnu nūjiņas infekcijas dēļ, kas izplatījusies vairākās Eiropas valstīs, īpaši Vācijā. Jau iepriekš bija spēkā aizliegums ievest Krievijā dārzeņus no Vācijas un Spānijas.

Krievijas Valsts patērētāju tiesību ievērošanas uzraudzības pārvaldes vadītājs un galvenais sanitārārsts Genadijs Oņiščenko sacīja, ka aizliegums ievest dārzeņus no visām ES valstīm pamatots ar to, ka Eiropā turpina izplatīties zarnu nūjiņas infekcija. Tā konstatēta deviņās Eiropas valstīs, un visvairāk saslimušo ir Vācijā – 1169.

ES veselības un patērētāju jautājumu komisārs Džons Dalli trešdien pavēstīja, ka zarnu nūjiņas infekcija Vācijā ir nopietna, tomēr ES negrasās aizliegt gurķu tirdzniecību vai ceļojumus uz infekcijas izplatīšanās epicentru Hamburgu.

Dalli uzsvēra, ka ir jāturpina rūpīgas pārbaudes, lai noskaidrotu infekcijas izcelsmes avotu pēc tam, kad neapstiprinājās sākotnējie minējumi, ka pie vainas ir no Spānijas importēti gurķi.

Viņš informēja, ka 373 cilvēki saslimuši ar hemolītiski urēmisko sindromu (HUS), ko izraisa toksīnu producējošā baktērija 'Escherichia coli' (zarnu nūjiņa).

Līdz šim ir ziņots par 17 zarnu nūjiņas infekcijas upuriem, no kuriem viena sieviete mirusi Zviedrijā, bet vēl 16 cilvēki miruši Vācijā.

Nedz Vācijas, nedz ES amatpersonas nav apstiprinājušas patieso infekcijas izcelsmes avotu. Spānija un Nīderlande vēlas kompensācijas no ES, jo sākotnēji tika ziņots, ka zarnu nūjiņas infekcijas avots ir no šīm valstīm importēti gurķi, tādēļ kritās to eksports.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!