Foto: Pixabay

Latvijā šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada bijis mazāks iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina trešdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" atkārtotā novērtējuma dati, kas apkopoti par 26 bloka dalībvalstīm.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn palielinājies par 2,9%.

Ekonomikas izaugsme otrajā ceturksnī gada salīdzinājumā fiksēta visās ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati.

Straujākais ekonomikas pieaugums šajā periodā reģistrēts Īrijā (+10,8%), Maltā (+8,9%), Slovēnijā (+8,3%), Horvātijā (+7,8%), Grieķijā (+7,7%) un Portugālē (+7,1%). Lietuvas IKP palielinājies par 2,6%, bet Igaunijā reģistrēta 0,3% izaugsme.

ES vidēji IKP otrajā ceturksnī, salīdzot ar aprīli-jūniju pērn, palielinājies par 4,2%, bet eirozonā – par 4,1%.

Savukārt salīdzinājumā ar janvāri-martu ES ekonomika vidēji augusi par 0,7%, bet eirozonas IKP – par 0,8%.

Ceturkšņa salīdzinājumā ekonomikas izaugsme fiksēta 21 ES dalībvalstī, par kurām pieejami dati. Visstraujākā tā bijusi Nīderlandē (+2,6%), Rumānijā (+2,1%) un Horvātijā (+2%).

Portugālē ekonomikas apmērs saglabājies iepriekšējo trīs mēnešu līmenī, bet kritums reģistrēts Polijā (-2,1%), Igaunijā (-1,3%), Latvijā (-1%) un Lietuvā (-0,5%).

Dati nav pieejami par Luksemburgu.

Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!