Foto: AFP/Scanpix

Ķīna, Honkonga un Indija atrodas bīstamajā "augsta riska" zonā, jo šo valstu monetārā politika pēdējo četru gadu laikā bijusi pārāk brīva, uzskata finanšu konsultācijas uzņēmuma "Nomura Holdings Inc" analītiķi, ziņo "VestiFinance".

"Nomura" ziņojumā norādīts, ka visā Āzijā strauji audzis iekšējā valsts parāda apjoms, pērn sasniedzot 167% no iekšzemes kopprodukta, turklāt vairākos nekustamo īpašumu tirgos ir liels "burbuļu" risks.

Nodokļu slodzes koeficients pieaudzis par vairāk nekā 50% Honkongā un Singapūrā, un no 30% līdz 40% Malaizijā, Dienvidkorejā un Ķīnā.

Iepriekš martā "Nomura" bankas eksperti saskatījuši Ķīnas ekonomikā vairākas pirmskrīzes pazīmes. Piemēram, eksperti uzskatījuši par bīstamu pārāk strauju izsniegto kredītu, kā arī korporāciju un valsts obligāciju apjomu pieaugumu no 121% no IKP 2008.gadā līdz 155% pērn. Eksperti uzskata, ka Pekinai nāksies atteikties no straujas ekonomikas izaugsmes, lai izvairītos no finanšu sabrukuma.

Jau ziņots, ka par iespējamajām Ķīnas banku nedienām jau 2011.gada martā vēstīja ietekmīgā reitingu aģentūra "Fitch". Tās vecākais analītiķis Ričards Fokss tolaik prognozēja, ka līdz 2013. gada vidum Ķīnai būs jāpiedzīvo banku krīze. Fokss toreiz izskaidroja, ka sistēmisku krīzi izraisīšot kreditēšanas apjomu pieaugums, kā arī strauja nekustamo īpašumu sadārdzināšanās valstī, vēsta "Bloomberg". Sistēmisku krīzi Fokss skaidroja kā vietējo finanšu organizāciju defoltu.

Jūnija beigās "apstājās" Ķīnas starpbanku finansēšanas tirgus. Vienas dienas kredītu likmes sasniedza piecu gadu rekordus, bet Ķīnas Centrālā banka atteicās izsniegt kredītiestādēm skaidru naudu. Valstī radās panika. Ārvalstu mediji un eksperti situāciju Ķīnā nodēvēja par kreditēšanas krīzi. Savukārt portāla "Delfi" uzrunātie Latvijas ekonomikas eksperti prognozē, ka Ķīna nekļūs par otru Grieķiju vai Itāliju, taču reizē arī norāda, ka Ķīna "spēlējas ar uguni". Eksperti arī uzskata, ka notikumi Ķīnā var arī ietekmēt metalurģijas uzņēmumu "Liepājas metalurgs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!