Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") samazinājusi ASV reitingu, norādot uz pieaugošo parādu federālajā, štatu un vietējā līmenī, politiskajām nesaskaņām un "pastāvīgu pārvaldības standartu pasliktināšanos" pēdējo divdesmit gadu laikā.

Reitings samazināts par vienu pakāpi no "AAA", kas ir augstāais iespējamais reitings, līdz "AA+",

Zemāks kredītreitings var palielināt ASV valdības aizņemšanās izmaksas.

Šī ir tikai otrā reize valsts vēsturē, kad tās kredītreitings ir samazināts. Reitingu aģentūra "Standard & Poor's" 2011.gadā pēc ilgstošas politiskās cīņas par valsts parāda griestiem samazināja ASV reitingu no "AAA" līdz "AA+".

Tomēr ASV ekonomikas milzīgais apmērs un federālās valdības vēsturiskā stabilitāte ir saglabājusi tās aizņemšanās izmaksas zemā līmenī. Pasaules investori bieži vien ekonomisko satricinājumu periodos pievēršas ASV Valsts kases obligācijām, tādējādi samazinot to procentlikmi.

"Fitch" kā vienu no galvenajiem iemesliem savam lēmumam minēja politisko nesaskaņu saasināšanos starp demokrātiem un republikāņiem saistībā ar izdevumu un nodokļu politiku. Aģentūra norādīja, ka ASV pārvaldība ir pasliktinājusies salīdzinājumā ar citām valstīm ar augstu kredītreitingu, un pieminēja "atkārtotās stīvēšanās par parāda griestiem, vienošanos panākot pēdējā brīdī".

Baltā nama preses sekretāre Karīna Žanpjēra "Fitch" lēmumu pazemināt reitingu nosauca par neatbilstošu realitātei, bet finanšu ministre Dženeta Jelena – par patvaļīgu un balstītu novecojušos datos.

Jelena norādīja, ka ASV ekonomika ir strauji atguvusies no pandēmijas izraisītās lejupslīdes, bezdarbs ir tuvu pusgadsimta zemākajam līmenim un ekonomikas izaugsme otrajā ceturksnī sasniegusi 2,4 %.

"Fitch" iepriekš informēja ASV valdības amatpersonas, ka 2021.gada 6.janvāra nemieri Kapitolijā bija viens no faktoriem, kas ietekmēja lēmumu pazemināt reitingu, jo nemieri liecināja par nestabilu valdību, žurnālistiem sacīja amatpersona, kas ir informēta par administrācijas un reitingu aģentūras diskusijām. Pagājušajā gadā "Fitch" sagatavoja ziņojumu, kurā bija teikts, ka valdības stabilitāte samazinājās no 2018. līdz 2021.gadam, bet palielinājās pēc Džo Baidena stāšanās prezidenta amatā, piebilda amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!