Foto: AP/Scanpix
Somijas nacionālajā parlamentā šogad tiks uzsāktas debates par atteikšanos no Eiropas vienotās valūtas eiro, vēsta portāls "finlandtimes.fi".

Janvāra otrajā pusē tika savākti 53 000 iedzīvotāju elektronisko parakstu, kas pieprasa referendumu par izstāšanos no eirozonas. Lai jautājums tiktu izskatīts parlamentā, bija nepieciešams savākt vismaz 50 000.

Somijas un ārvalstu medijos valsts iespējamā atteikšanās no eiro jau nodēvēta par "Fixit".

Pēc parakstu iesniegšanas tos vēl jāpārbauda valsts centrālajai vēlēšanu komisijai, bet debatēm par iniciatīvu jāsakās ne vēlāk kā līdz 2016. gada vidum.

Balsu vākšanas iniciators ir viens no zināmākajiem Somijas politiķiem - politikas zinātnes doktors, Eiropas Parlamenta deputāts Pavo Vajrinens, kurš pirmo reizi valsts parlamentā tika ievēlēts jau 1970. gadā, bet kopš tā laika bijis arī vairākos ministru posteņos.

Foto: AFP/Scanpix

Petīcijas aprakstā minēts, ka pievienošanās eirozonai atstājusi negatīvu iespaidu uz valsts ekonomiku un ka pirms iestāšanās vienotās valūtas blokā netika apspriesti visi iespējamie negatīvie tautsaimniecības riski.

"Tolaik nenotika referendums. Parlamentam netika piedāvāts likumprojekts, bet vienkāršs valdības paziņojums par pievienošanos. Ministru kabinets pievienošanos eiro sabiedrībai pasniedz tikai pozitīvā gaismā, lai gan jau tolaik bija pieejama adekvāta informācija par potenciālajiem draudiem," minēts petīcijas aprakstā.

Eirobarometra dati liecina, ka Somijas dalību eirozonā 2015. gadā atbalstīja 64%, bet 2014. gadā – 69%.

Kā vērtē aģentūra "Reuters", eiroskeptiskā noskaņojuma pieaugums varētu būt skaidrojams ar to, ka valsts ekonomiku pēdējos trīs gadus piedzīvojusi lejupslīdi.

Kā ziņots, Somijai arī turpmāk netiek paredzēta tautsaimniecības izaugsme, bet aģentūra "Bloomberg" šo valsti ierindojusi to desmit valstu sarakstā, kas 2016. gada laikā sagādās vislielāko ekonomikas vilšanos.

Somija eirozonai pievienojās 2002. gadā. Pirms eiro ieviešanas valsts nacionālā valūta bija marka.

Foto: Shutterstock

Eirozonu pagaidām tās vēsturē nav pametusi neviena no dalībvalstīm. Jau ziņots, ka bloka valstīm nav izstrādāta mehānisma, kā praktiski kāda no eiro valstīm varētu no vienotās valūtas atteikties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!