Foto: DELFI

Lietuvā pašlaik ir 1328 kompānijas, kuras 100% pieder Krievijas vai Baltkrievijas pilsoņiem un uzņēmumiem. Vēl citās 658 un 670 kompānijās attiecīgi ir ieguldīts Krievijas un Baltkrievijas kapitāls, vēsta aģentūra ELTA, atsaucoties uz atvērto datu platformu "Okredo".

Pirms gada, sākoties karam, Lietuvā darbojās 1368 krievu un 1068 baltkrievu uzņēmumi.

Nodarbināto skaits uzņēmumos, kas saistīti ar Krieviju, gada laikā sarucis uz pusi, līdz 558. Savukārt Baltkrievijai piederošajos uzņēmumos tas ir palielinājies par 10% gada laikā, sasniedzot 1399 cilvēkus.
540 no piesauktajiem uzņēmumiem strādā vismaz viens darbinieks, 32 kompānijas nodarbina vairāk par 10 cilvēkiem, savukārt lielākais uzņēmums ar Baltkrievijas "saknēm" – 129 cilvēkus.

Saskaņā ar "Okredo" datiem, kamēr daļa Krievijas un Baltkrievijas uzņēmumi ir likvidēti, ir arī tādi, kuru darbība tiek turpināta, daļas nododot citām juridiskām un fiziskām personām. Tādējādi publiski vairs nav izsekojama to kapitāla izcelsme. Šādu kompāniju skaits 2022. gada vidū, kuras, iespējams, ir slēpušas sava kapitāla izcelsmi, varētu būt ap 50.

Šāda situācija, kad kompāniju kapitāla izcelsme nav izsekojama, nav jaunums, komentējusi "Okredo" vadītāja Gerda Juroniene (Gerda Jurkonienė). Dati par uzņēmumiem, kuriem ir vairāk par vienu akcionāru, tiek turēti aiz deviņām atslēgām, līdz ar to biznesam, saskaņā ar Lietuvas likumiem, nav iespēju pienācīgi novērtēt riskus, ar kuriem tas saskaras.

Pēc "Okredo" datiem 443 no pieminētajām Krievijai un Baltkrievijai piederošajām kompānijām kā darbības jomu norādījušas tirdzniecību un remontu, 164 – transporta un noliktavu pakalpojumus, vēl 135 darbojas profesionālajā, pētnieciskajā un tehniskajā jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!