ASV Tieslietu departaments kā kompensāciju par 2005. – 2007. gada hipotekāro kredītu izsniegšanas manipulācijām pieprasījis Vācijas lielākajai bankai "Deutsche Bank" izmaksāt 14 miljardus ASV dolāru, vēsta "Bloomberg".

Minētā summa pieprasīta, lai izbeigtu tiesvedību apsūdzībās par investoru maldināšanu saistībā ar hipotēku vērstpapīru riska līmeni. Kā atgādina "Bloomberg", departamenta prasījums tieši saistīts ar nekustamā īpašuma tirgus sabrukumu 2008. gadā.

Tieslietu departamenta ieskatā Vācijas banka, līdzīgi kā vairākas ASV finanšu institūcijas, pirms finanšu krīzes patērētājiem pārdeva riskantus hipotekāros vērtspapīrus, maldīgi dēvējot tos par drošiem.

Banka paziņojusi, ka ASV pieprasīto kompensāciju negrasās izmaksāt.

""Deutsche Bank" nav nodomu panākt izlīgumu iespējamās civillietās norādītajā kompensācijas apmērā," banka norādījusi publiskā paziņojumā, piebilstot, ka pārrunas par lietas iespējamo iznākumu ir tikai sākušās.

Banka arī norāda, ka izlīguma kompensācijas summa varētu būt līdzīga tam apmēram, kādā tas bijis citām bankām līdz šim. Piemēram, ASV investīciju banka "Goldman Sachs" šogad vienojās par 5,1 miljarda dolāru samaksāšanu.

Tiesa gan, rekordiste kompensāciju izmaksāšanā bija "Bank of America", kas bija spiesta šķirties no 17 miljardiem ASV dolāru.

Vēstīts, ka viens no 2008. gadā pieredzētās krīzes cēloņiem bija ASV investīciju bankas "Lehman Brothers" bankrots. Darbu bankā zaudēja aptuveni 26 000 cilvēku, bet miljoniem investoru zaudēja visu vai lielu daļu no saviem ieguldījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!