Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA) piektdien palielināja globālā naftas pieprasījuma prognozi šim gadam, taču brīdināja par hronisku nespēju naftas ieguvējvalstu aliansei OPEC+ realizēt savus naftas ieguves mērķus.

IEA lēš, ka globālais naftas pieprasījums šogad kopumā veidos 100,6 miljonus barelu dienā, nevis 99,7 miljonus, kā prognozēts iepriekš.

Prognozes palielināšanu veicinājusi koronavīrusa ierobežošanai paredzēto pasākumu mīkstināšana.

OPEC+ februāra sākumā vienojās turpināt naftas ieguves nelielu palielināšanu arī martā.

Naftas ieguvējvalstu alianses valstis nolēma, ka arī martā naftas ieguves apmērs tiks palielināts par 400 000 barelu dienā. Šāds ieguves palielinājums tiek īstenots kopš 2021.gada maija.

Taču analītiķi norādījuši, ka atsevišķas OPEC+ valstis, tostarp Angola un Nigērija, nav spējušas palielināt naftas ieguvi, bet citas valstis, tostarp Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti, to nevēlas darīt.

IEA skaidro, ka hroniska OPEC+ valstu nespēja realizēt savus naftas ieguves mērķus un pieaugošā ģeopolitiskā spriedze veicina naftas cenu kāpumu.

Ja tas tā turpināsies, piegādes saspīlējumi palielināsies, vienlaikus palielinot nepastāvību naftas tirgū un naftas cenas, uzsver IEA.

Formātā OPEC+ ietilpst 13 Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) valstis un vēl 10 naftas ieguvējvalstis, tostarp Azerbaidžāna, Krievija, Kazahstāna, Malaizija un Meksika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!