Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Igaunijas Ekonomikas un infrastruktūras ministrija un valsts kredītu un eksporta garantiju aģentūra "KredEx" gatavo pilotprojektu, kas radītu nosacījumus rūpnieciskai daudzdzīvokļu ēku renovācijai un šā procesa izmaksu samazināšanai.

Ar valsts atbalstu drīzumā būs iespējams savest kārtībā pēc tipveida projektiem celtās ēkas, izmantojot rūpnīcā ražotus būvelementus.

Kā atgādinājis ekonomikas ministrs Tāvi Āss, Igaunijā ir daudz tādu māju, kas celtas padomju laikā pēc tipveida projektiem, un lielai daļai no tām nepieciešama rekonstrukcija.

"Ņemot vērā, ka runa ir par tipveida mājām, būtu vērts tās attiecīgi arī renovēt, izmantojot rūpnieciski ražotus siltināšanas elementus," viņš norādījis.

Iecerētais projekts palīdzēs sakārtot 20 tipu dzīvojamās ēkas, kuru augstums nepārsniedz piecus stāvus. Rūpnīcā tām tiks izgatavoti jumta un ārsienu būvelementi ar siltināšanas materiāliem, logi un ventilācijas sistēmas, tādēļ pašā objektā būs jāveic tikai montāžas un apdares darbi.

Pēc Āsa teiktā, šāda metode ļaus gan precīzi aprēķināt vajadzīgo materiālu daudzumu, gan saīsināt renovācijas darbu laiku. Saskaņā ar provizoriskām aplēsēm būvelementu montāžai vienā ēkā varētu būt vajadzīgs aptuveni mēnesis.

Projekta īstenošanu paredzēts uzsākt rudenī. Dzīvokļu biedrības varēs iesniegt aģentūrā "KredEx" pieteikumus atbalstam 50% apmērā no darbu izmaksām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!