Foto: AFP/Scanpix/LETA

Igaunijas ekonomikas izaugsme šogad pārsniegs 9%, rēķinot pašreizējās cenās eiro, tomēr inflācijas ietekmē reālais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums būs tuvu nullei vai tas pat nedaudz saruks, liecina Igaunijas centrālās bankas jaunākās prognozes.

Iepriekš Igaunijas Banka prognozēja, ka šogad valsts ekonomikas izaugsme nepārsniegs 3%, tagad tiek lēsts, ka gaidāms ekonomikas apmēra sarukums pa 0,4%.

Nākamgad Igaunijas Banka sagaida 2% IKP pieaugumu, bet 2024. gadā ekonomikas izaugsmes temps sasniegs 3,5% pašreizējās cenās.

Patēriņa cenu pieaugums šogad tiek lēsts ap 10%, kur lauvas tiesu kāpuma veicinās augstās enerģijas cenas. Tuvāko gadu laikā gan tiek prognozēts inflācijas tempa kritums.

Igaunijas centrālā banka norādīja, ka pašlaik ir grūti izteikt prognozes par ekonomikas attīstību, jo situācija ir neskaidra Krievijas sāktā kara Ukrainā dēļ un saistībā ar to noteikto sankciju ietekmes dēļ.

Izaugsmes tempu šogad bremzēs preču tirdzniecības kritums, augstākas nekā prognozēts inflācijas radītais pirktspējas samazinājums, neskaidrību pieaugums un lielu vienreizēju darījumu pārtraukšana.

Igaunijas centrālā banka prognozē, ka ienākumi un nodokļu ieņēmumi augs. Augstās inflācijas dēļ pašreizējās cenās ekonomikas izaugsme būs spēcīga, algu un ienākumu pieaugums joprojām būs straujš, tomēr tas būs lēnāks nekā cenu kāpums, kas nozīmē, ka valsts finanses no nodokļu ieņēmumiem, kas nepieciešamas neparedzētiem izdevumiem saistībā ar aizsardzības tēriņu kāpumu un Ukrainas bēgļu uzņemšanas izmaksām, būs lielāki nekā iepriekš lēsts.

Valsts var palīdzēt privātajam sektoram pielāgoties jaunajai situācijai, veicinot jaunu tirgu atrašanu uzņēmumiem un jaunu darbavietu citās jomās atrašanu darba ņēmējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!