Foto: AFP/Scanpix
Itālijas 10 gadu obligāciju likme ir sasniegusi rekordaugstu līmeni - 6,54 procenti gadā, pirmdien informē aģentūra "Bloomberg".

Tirdzniecības sesijas laikā pirmdiena, tā ir palielinājusies par 17 bāzes punktiem. Atšķirība starp Itālijas un Vācijas valdību obligācijām sasniegušas maksimumu kopš eiro ieviešanas - 475 bāzes punktus (4,75 procentu punktus).

Ienesīguma pieaugums liecina par investoru bažām par Itālijas maksātspēju nākotnē. Tagad likmes pieaugums Itālijas obligācijām, atkārto trajektoriju, kuru iepriekš varēja vērot trim citām eirozonas valstīm, kurās ir parādu krīze - Grieķijai, Spānijai un Portugālei.

Šo valstu obligācijas 40 dienas tika tirgotas ar likmi virs 5,5 procentiem līdz pārsniedza 6,0 procentus, tad vēl pēc pusotra mēneša pārsniedza 7,0 procentus.

Jāatzīmē, ka Itālijas valdības saistību kopējā summa ir 1,6 triljoni eiro (1,02 triljoni latu) , kas ir vairāk nekā visi Grieķijas, Portugāles un Spānijas parādi kopā.

Vēl šogad Romai jārefinansē obligācijas par 37 miljardiem eiro (26 miljardiem latu) un nākamajā gadā - par 302 miljardiem eiro (212 miljardiem latu).

Pašreizējo likmju kāpumu radīja pastiprināta Itālijas parādzīmju pārdošana pēc tam, kad premjers Silvio Berluskoni atteicās apstiprināt budžeta konsolidāciju par 45,5 miljardiem eiro ( 33 miljardiem latu).

Ja obligāciju ienesīguma likme pārsniegs 7,0 procentus, tas Itālijai izmaksās papildus 8,7 miljardus eiro ( 6 miljardus latu) gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!