Foto: LETA
Karš Ukrainā draud ar šoku pārtikas nozarē – tās pieejamības samazināšanos un izmaksu pieaugumu, vēsta BBC, atsaucoties uz minerālmēslu ražotāja "Yara International" vadības pausto.

Šis uzņēmums darbojas vairāk nekā 60 valstīs, iepērkot ievērojamu daļu izejvielu tieši Krievijā. Turklāt jau šobrīd mēslojuma cena ir paaugstinājusies, sekojot līdzi gāzes vairumtirdzniecības cenai.

"Yara International" vadītājs Sveins Tore Holseters ( Svein Tore Holsether) izteicies, ka jau iepriekš, pirms kara, situācija bija sarežģīta (ņemot vērā gan transportēšanas izmaksu palielinājumu, gan sankcijas Baltkrievijā, kura arī savulaik ir nodrošinājusi izejvielu piegādi, gan ekstrēmos laika apstākļus), bet šobrīd tā vēl vairāk iedragās piegādes ķēdes, turklāt Ziemeļu puslodē tuvojas sējas, stādīšanas laiks, kur ir nepieciešams mēslojums. Pārorientēties tik īsā laikā ir patiešām izaicinoši.

Krievija līdz šim arī nodrošinājusi minerālmēslu ražošanai nepieciešamās izejvielas milzu apjomos. Turklāt gan Krievija, gan Ukraina līdz šim bija arī lielas lauksaimniecības/pārtikas ražotājas pasaulē.

Tādējādi šobrīd vairs nav diskusijas, vai būs krīze, bet gan – cik dziļa tā būs.

"Yara International" vadītājs uzskata, ka ilgtermiņa ir jāsamazina atkarība no Krievijas pasaules pārtikas ražošanā.

Vēl pirms pandēmijas šis sektors bija grūtību pilns, palielinoties planētas iedzīvotāju skaitam un mainoties klimatam. Karš vēl vairāk iedragās nabadzīgo reģionu iespēju tikt pie pārtikas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!