Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna ir pārspējusi ASV un kļuvusi par vispievilcīgāko valsti ārvalstu tiešajām investīcijām, liecina svētdien, 24. janvārī, publiskotie ANO dati, vēsta BBC.

Jaunās investīcijas Amerikā no ārvalstu uzņēmumiem pagājušajā gadā samazinājās gandrīz par pusi, līdz ar to ASV zaudēja savu līderes statusu pēc šī rādītāja. ANO dati liecina, ka ārvalstu tiešās investīcijas Ķīnas uzņēmumos palielinājušās par 4%, tādējādi ļaujot sasniegt valstij pirmo vietu pasaulē. Tā apliecina Ķīnas pieaugošo ietekmi uz pasaules ekonomiku.

Ķīna pērn piesaistīja 163 miljardus ASV dolāru jaunu ārvalstu tiešu investīciju, bet ASV – 134 miljardus dolāru. Jāatgādina, ka 2019. gadā ASV piesaistīja 251 miljardu dolāru investīcijās, kamēr Ķīna –140 miljardus dolāru.

Lai arī Ķīna apsteigusi ASV, piesaistot vislielāko jauno ārvalstu tieši investīciju apjomu, ASV joprojām dominē attiecībā uz kopējiem ārvalstu ieguldījumiem. Tas atspoguļo desmitgades, ko ASV pavadījusi kā vispievilcīgākā vieta ārvalstu uzņēmumiem, kuri vēlas paplašināt savu darbību ārzemēs. Tomēr eksperti uzskata, ka šie skaitļi parāda Ķīnas virzību uz globālās ekonomikas līderību, kurā jau sen dominē ASV, kas ir pasaules lielākā ekonomika. Paredzams, ka Ķīna, kas pašlaik ir iesaistīta tirdzniecības karā ar ASV, līdz 2028. gadam arī pēc šī rādītāja nokļūs pirmajā vietā pasaulē, liecina Lielbritānijas Ekonomikas un uzņēmējdarbības pētījumu centra dati.

Jauno ārvalstu ieguldījumu apjoms ASV sasniedza maksimumu 2016. gadā (472 miljardi dolāru), vienlaikus Ķīnā tie bija 134 miljardi dolāru. Kopš tā laika jauno ieguldījumu apjoms Ķīnā ir turpinājis augt, savukārt ASV tie ir samazinājušies ik gadu kopš 2017. gada. Donalda Trampa administrācija mudināja amerikāņu kompānijas pamest Ķīnu un atjaunot darbību ASV, vienlaikus brīdinot Ķīnas uzņēmumus un investorus, kas veic ieguldījumus Amerikā, ka tiem tiks veiktas jaunas pārbaudes, pamatojoties uz valsts drošības apsvērumiem.

Kamēr ASV ekonomikai neiet viegli kopš Covid-19 uzliesmojuma pagājušā gadā, Ķīnas ekonomika ir uzņēmusi ātrumu. Ķīnas ekonomikas izaugsme 2020. gadā sasniegusi 2,3%. Šāds IKP pieaugums padara Ķīnu par vienīgo lielo ekonomiku pasaulē, kas izvairījās no sarukuma pagājušajā gadā. Daudzi ekonomisti ir pārsteigti par tādas atveseļošanās ātrumu, it īpaši ņemot vērā Ķīnas saspringtās attiecības ar ASV.

Kopumā globālās ārvalstu tiešās investīcijas 2020. gadā krasi samazinājās – par 42%, liecina ANO ziņojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!