Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ķīna ir piespiedusi "Ant Group" veikt vērienīgu biznesa pārstrukturēšanu, lai finanšu uzņēmums vairāk darbotos kā banka, vēsta BBC.

Jāatgādina, ka pagājušā gada novembrī Ķīnas regulatori izjauca "Ant Group" rekordlielo (37 miljardi ASV dolāru) akciju publisko piedāvājumu, bažījoties par grupas finanšu modeli. Savukārt grupas biznesa restrukturizācija ir daļa no plašākām Ķīnas iestāžu iniciatīvām, lai vadītu valsts strauji augošās tehnoloģiju platformas. Turklāt piektdien "Ant Group" uzņēmumam "Alibaba" tika piespriests rekordliels naudas sods 2,8 miljardu dolāru apmērā saistībā ar bažām par monopolu. Interesanti, ka pēc tam, kad tika paziņots par naudas sodu, "Alibaba" akciju cena pieauga par vairāk nekā 8%, jo investori uzskatīja, ka tas liecina par izmeklēšanas beigām.

Ķīnas Tautas bankas virzītā restrukturizācija pakļauj "Ant Group" stingrākai regulatīvajai uzraudzībai un minimālām kapitāla pietiekamības prasībām. "Ant Group" ir Ķīnas lielākais maksājumu nodrošinātājs ar vairāk nekā 730 miljoniem ikmēneša lietotāju grupas digitālo maksājumu platformā "Alipay".

Ķīnas centrālā banka norāda, ka saskaņā ar "visaptverošu un īstenojamu pārstrukturēšanas plānu" "Ant Group" arī samazinās "neatbilstošu" saikni starp "Alipay" un grupas kredītkaršu un patēriņa aizdevumu pakalpojumiem. Uzņēmumam pieejamie patērētāju dati tiek uzskatīti par vienu no galvenajām priekšrocībām salīdzinājumā ar konkurentiem. "Ant Group" ir arī piekritusi izveidot kredītziņojumu uzņēmumu, kas stiprinās personu datu aizsardzību un novērsīs datu ļaunprātīgu izmantošanu.

Izskatās, ka Ķīnas regulatori ir gatavi ieņemt stingrāku pozīciju attiecībā pret tehnoloģiju uzņēmumiem, turpinoties nozares izaugsmei. Pagājušajā mēnesī Ķīnas valsts tirgus regulēšanas pārvalde paziņoja, ka ir sodījusi 12 uzņēmumus par 10 darījumiem, kuros pārkāpti pretmonopola noteikumi. Starp uzņēmumiem bija "Tencent", "Baidu" un "Didi Chuxing", kas ir vienas no lielākajām Ķīnas tehnoloģiju kompānijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!