Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins aicina veidot globālu mehānismu, kas izmantotu QR kodus, lai atvērtu starptautiskos ceļojumus, vēsta "BBC".

"Mums ir jāturpina saskaņot politikas un standarti un jāievieš ātras darbības, lai veicinātu sakārtotu cilvēku plūsmu," viņš teicis.

Kodi tiktu izmantoti, lai palīdzētu noteikt ceļotāju veselības stāvokli.

Taču cilvēktiesību aizstāvji brīdina, ka kodus varētu izmantot arī plašākai politiskai uzraudzībai.

Ķīnas prezidents par šo tēmu runājis G20 samitā, bet nav sniedzis sīkāku informāciju, kā šāda ceļošanas shēma varētu darboties vai cik cieši tā tiktu sasaistīta ar Ķīnas QR kodu lietotnēm, kuras jau tiek izmantotas, lai palīdzētu kontrolēt vīrusa izplatību valstī.

"Mēs ceram, ka vairāk valstu pievienosies šim mehānismam," viņš piebildis.

QR kodi ir svītru kodi, kurus var nolasīt ar mobilajiem tālruņiem. Saskaņā ar shēmu, kuru Ķīna ir izmantojusi kopš februāra, lietotājiem tiek izsniegts luksofora stila veselības kods – zaļš kods ļauj brīvi ceļot, bet oranžs vai sarkans kods norāda, ka ir nepieciešama karantīna.

Šo tehnoloģiju izstrādājis finanšu tehnoloģiju gigants "Ant Financial", un tā ir pieejama, izmantojot lietotni "Alipay", bet arī vietnē "WeChat", kas pieder "Alipay" konkurentam "Tencent".

Ķīnas prezidents arī aicinājis atjaunot pasaules ekonomiku, tostarp globālās un rūpnieciskās piegādes ķēdes, un liberalizēt svarīgāko medicīnas preču tirdzniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!